Analize

Pregovori o Vijeću ministara- pomaci bez dogovora

Od Općih izbora 2018. godine prošlo je šest mjeseci, a Vijeće ministara BiH još uvijek nije formirano. Na trećem po redu sastanku lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH, koji je održan 17.04.2019. godine, osim načelnog usaglašavanja podjele državnih resora nije zvanično dogovoreno formiranje Vijeća ministara BiH.

Nakon jučerašnjeg sastanka lideri HDZ BiH i SDA u svojim izjavama bili su saglasni u tome da su pregovori o “podjeli resora” bili uspješniji nego inače te da je dogovorena podjela državnih resora. S druge strane, Milorad Dodik bio je izričit rekavši da “niko nije rekao da je to definitivno” i da je upitanju “uslovna podjela”.

Dragan Čović prvi se obratio medijima izjavivši da je postignut dogovor o “raspodjeli resora” te da je HDZ dobio ministarstva civilnih poslova, pravde i finansija.

To nije ono što smo očekivali ali spemni smo na kompromis, Bošnjaci su dobili tri ministarstva i četiri zamjenika. Nadam se da će biti dovoljno mudrosti da ovaj proces završimo, ali su neke kolege učinile da ne pružimo ruku jedni drugima i završimo dogovor. Nadam se da će sve ovo biti riješeno telefonskim putem.

Dragan Čoić, 17.04.2019.

Bakir Izetbegović saopćio je nakon sastanka da je dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH “bio bolji od onoga što se očekivalo” te da su “pribiliženi stavovi što se tiče resora.”

Sada je stvar u aktivaciji MAP-a. Sve ostalo je dogovoreno.

Bakir Izetbegović, 17.04.2019.

Milorad Dodik ubrzo je demantovao i Čovića i Izetbegovića glede uspješnosti dogovora rekavši: “Nije postignut dogovor. Ko je to rekao? Ništa nismo potpisali. Dok se sve ne dogovori, nije ništa dogovoreno.” Dodik je ponovio i svoje ranije stavove te “otkrio” da sada postoje i drugačije pretenzije kada je upitanju Ministarstvo sigurnosti BiH.

Izetbegović je rekao da očekuje da se na čelo ministarstva sigurnosti pojavi Fahrudin Radončić, a pored toga ima i vanjske poslove i odbranu. DF nije nigdje spomenuta, već je spomenuto samo da će Radončić biti na čelu ministarstva sigurnosti, a to je s njim dogovorio (…) ja sam samo prenio šta sam čuo, nemojte to širiti.

Milorad Dodik, 17.04.2019.

Podsjećamo, lideri SDA, HDZ i SNSD održali su u proteklom periodu tri sastanaka na kojima je glavna tema bilo konstituisanje Vijeća ministara BiH. Međutim, ovi razgovori nisu urodili plodom, a ako je suditi prema izjavi Milorada Dodika sastanak koji je održan u srijedu 17.04.2019. godine, mogao bi biti i posljednji.

Mi ćemo se možda još iduće sedmice sresti sa predstavnicima SDA i to će biti kraj što se nas tiče, jer ne želimo trošiti vrijeme na bezvezne sastanke na koje dolaze rasplakani Bošnjaci i samo nešto traže. Prema Ustavu, Savjet ministara tako se formira da trećina pripada Srpskoj.

Milorad Dodik, 12.04.2019.

Iako su u početku pregovora NATO integracije bile glavni kamen spoticanja, naknadno se kao razlog neslaganja u prvi plan istakla i raspodjela državnih resora. Na samom početku pregovora od Dodika smo čuli da „SDA pokušava da nametne da se prvo treba riješiti problem NATO-a”, a da je to za njega “neprihvatljivo.”

Mi izlazimo iz toga jer nismo ni bili dio priprema tog plana. Sve što je učinjeno na tom pitanju je bilo učinjeno mimo nas iz SNSD-a. SNSD neće žrtvovati princip vojne neutralnosti za bilo kakav dogovor oko formiranja vlasti.

Milorad Dodik, 06.03.2019.

Nakon toga, Dodik je iznio i druge razloge neslaganja koji su zasjenili čak i NATO integracije, a glavni prioritet Milorada Dodika, kako je i sam izjavio, bio je da “srbima pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara i tri ministarska mjesta”. Povodom zahtjeva o tri ministarska mjesta stigla je oštra reakcija zamjenika predsjednika stranke SDA i ministra civilnih poslova, Adila Osmanovića koji je podsjetio Dodika da Ustav BiH predviđa “sistem tri-tri-tri”.

Podsjećamo, Ustav BiH propisuje da “Predsjedavajući i ministri zajedno sačinjavaju Vijeće ministara i odgovorni su za provođenje politike i odluka Bosne i Hercegovine” te da “najviše dvije trećine svih ministara mogu biti imenovani sa teritorije Federacije. Predsjedavajući će, također, imenovati zamjenike ministara (koji neće biti iz istog konstituti-vnog naroda kao i njihovi ministri), koji će preuzeti dužnost nakon odobrenja Predstavničkog doma.”

Član V, 4(b) Ustava BiH

Osim toga, Zakon o Vijeću ministra BiH nalaže da:

Ukupni sastav Vijeća ministara će u tijeku cijelog mandata biti u potpunosti skladan s Ustavom Bosne i Hercegovine, naročito njegovim čl. V.4.(b) i IX.3., te će sukladno s tim u sastavu Vijeća ministara osigurati jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine. Predsjedatelj Vijeća ministara i zamjenici predsjedatelja su iz različitih naroda.U sastav Vijeća ministara ili na dužnosti generalnog tajnika Vijeća ministara iz članka 24. ovoga zakona mora se osigurati najmanje jedno mjesto za pripadnike ostalih.”

Član 6. Zakona o Vijeću ministara BiH

Osmanović je, obrazlažući razloge neslaganja sa SNSD-om, kontatovao i da “u Vijeću ministara na čelu finansija nikada nije bio niko iz reda bošnjačkog naroda, a o čemu je Istinomjer također pisao.

Na kraju, lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a uslovno su dogovorili podjelu postojećih ministarstava ali niko od njih nije siguran kada će Vijeće ministara BiH konačno biti i formirano, s obzirom da brojna pitanja još uvijek ostaju otvorena. Generalni zaključak sastanka, održanog 17.04.2019. godine, nameće se sam po sebi, a to je da je usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) glavni, ali ne i jedini kamen spoticanja u procesu imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH. Aktivacijom MAP-a postavljeni su jasni zadaci pred BiH, a stavovi koji dolaze iz Republike Srpske bude sumnju da će BiH u skorije vrijeme biti u stanju da, za početak, usvoji Godišnji nacionalni program o pripremama za buduće članstvo u Sjeveroantlantski savez te imenuje nacionalnog koordinatora za NATO, što su samo neke u nizu preuzetih obaveza u tom pravcu.

I dok stranački lideri upiru prst odgovornosti jedni u druge i traže krivce među svojim oponentima građani/ke BiH i dalje čekaju da političke stranke kojima su dali svoje povjerenje na Općim izborima 2018. godine, preuzmu odgovornost i konačno formiraju vlast na državnom ali i federalnom nivou. Istinomjer će i dalje pratiti pregovore stranačkih lidera oko formiranja Vijeća ministara BiH, ali i dešavanja na ostalim nivoima na kojima još uvijek nije imenovana nova izvršna vlast.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!