Analize

Pregled sedmice: Neistine domaćih, ali i stranih aktera u Bosni i Hercegovini

Minulu sedmicu na Istinomjeru, pored ostalog, obilježilo je nekoliko neistinitih i poluistinitih izjava domaćih političkih aktera/ki, ali i jedna neistina ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Na osnovu ustavne legislative Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine (SRBiH) i odluke Ustavnog suda BiH, Istinomjer je tvrdnju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine nije bio zakonit ocijenio neistinitom.

Za tvrdnje da prilikom obilježavanja Dana nezavisnosti “nema negodovanja iz Republike Srpske” i da se tom prilikom u ovom bh. entitetu “ne diže prašina” istu ocjenu dobila je i zastupnica u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Milica Ijačić (SNSD).

Pažnju Istinomjera prošle sedmice privukla je i izjava ambasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova koji je ustvrdio da Christian Schmidt nema legitimitet kao visoki predstavnik, dodajući da je Ruska Federacija “garant” Dejtonskog mirovnog sporazuma. Istinomjer je, kao i neke ranije slične tvrdnje, i ove ocijenio neistinitim.

NATO put BiH bio je tema i prošle sedmice. Ovoga puta o tome je poluistinito govorio predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić koji se osvrnuo na izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića te ustvrdio da su DF i SDA potpisali sporazum u kojem su odustali od onoga što stoji u Zakonu o odbrani, gdje je navedeno da BiH želi biti članica NATO-a. Šta je od svega istina, a šta nije možete pročitati na ovom linku.

O broju nezaposlenih osoba u općini Vareš i njihovoj starosnoj strukturi također poluistinito govorio je načelnik te lokalne zajednice Zdravko Marošević (HDZ BiH)

Pored neistina i poluistina, ni ova sedmica nije prošla bez neutemeljenih tvrdnji, poput one koju je u kontekstu formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH dala aktuelna ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. Turković je izjavila da će kandidati/kinje iz reda Bošnjaka i ostalih dobiti tri ministarske pozicije, a ministara/rica iz reda srpskog i hrvatskog naroda biti “daleko više”, te je Istinomjer u prošlosedmičnom tekstu pod naslovom U Vijeću ministara BiH jednako su zastupljeni svi konstitutivni narodi obrazložio zašto to nije moguće.

Nakon što je okončano imenovanje delegata/kinja u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (DN PFBiH), Istinomjer je utvrdio da je obećanje predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da će ta stranka u Klubu delegata bošnjačkog naroda imati 12 ili 13 delegata/kinja ostalo neispunjeno. Koliko tačno delegata/kinja u tom klubu ima SDA, te koja su njihova imena, možete pogledati u Istinomjerovom tekstu na tu temu objavljenom 10.1.2023. godine.

S druge strane, dva obećanja su ispunjena.

Jedno se odnosilo na pripremu i prezentovanje Nacrta akcionog plana za Strategiju medijske i informacijske pismenosti u Kantonu Sarajevu, koji je početkom novembra prošle godine dala Vlada Kantona Sarajevo, a drugo na otvaranje dnevnog centra namijenjenog Udruženju roditelja djece i omladine s posebnim potrebama “Sunce nam je zajedničko“ u Trebinju.

Ovaj je objekat, u skladu s najavom gradonačelnika ovog grada Mirka Ćurića, počeo s radom krajem 2022. godine.

Prošle sedmice stigla su i tri nova obećanja čije će ispunjavanje Istinomjer pratiti. Radi se o najavi gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića da će nova bolnica u tom gradu biti otvorena do kraja septembra ove godine te onom predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da će nova vlast na državnom nivou ove godine donijeti nekoliko puta više zakona nego što je to bio slučaj u čitavom minulom mandatu, a Istinomjer će pratiti i da li će most u banjalučkom naselju Česma biti izgrađen do jeseni ove godine, kako je ustvrdio gradonačelnik tog grada Draško Stanivuković.

I pored toga što ga je u proteklih nekoliko godina Ustavni sud BiH u dva navrata proglasio neustavnim, naloživši njegovo brisanje iz Zakona o praznicima Republike Srpske, i ove je godine povodom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske, 9. januara, u Istočnom Novom Sarajevu održan svečani defile.

To je bio povod da Istinomjer, ovoga puta s fokusom na reakcije iz međunarodne zajednice, u analizi 9. januar: Kontinuitet obilježavanja uz kontinuitet “reakcija” ukaže na činjenicu da se, dok javnost čeka kako će i da li će reagovati pravosudni organi, a OHR-ove reakcije i najave djelovanja ostaju u sferi retoričkog, institucionalna organizacija proslave 9. januara kao “Dana Republike Srpske” nesmetano nastavlja.

U našoj rubrici “Nevjerovatno ali Istinomjer” ukazali smo da su “Ad hominem” uvrede – standard bh. politike. Ovoga puta povod je bila reakcija kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlida Hurtića na stavove Damira Arnauta po pitanju Hurtićeve kandidature.

Na kraju, podsjetili smo da su započete aktivnosti na realizaciji predizbornog obećanja načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura u vezi s izgradnjom osnova za staze za dugoprugaško trčanje, brzo hodanje i biciklizam usmjerene prema susjednim općinama, dok je ocjenu u progresu dobilo ono načelnika Općine Centar Srđana Mandića koje se odnosilo na digitalizaciju svih općinskih usluga.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!