Ispunjeno

Krajem 2022. godine prezentovan Nacrt akcionog plana za Strategiju medijske i informacijske pismenosti u KS

Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo (KS) tokom 2022. godine usvojila Strategiju razvoja medijske i informacijske pismenosti u sistemima obrazovanja KS, početkom novembra prošle godine promovisana je ova strategija i najavljeno je da će akcioni planovi za provedbu Strategije biti pripremljeni do kraja 2022. godine.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS

Podsjećamo, cilj Strategije razvoja medijske i informacijske pismenosti u sistemima obrazovanja Kantona Sarajevo jeste da inkorporira “ovaj vid pismenosti u sve nivoe obrazovanja, od predškolskog, osnovnog odgoja i obrazovanja, srednjeg i visokog obrazovanja, pa do programa obrazovanja odraslih, odnosno sistema cjeloživotnog učenja”.

Kako su naveli iz Vlade KS, ekspertnu radnu grupu koja je radila na izradi Strategije činili su predstavnici Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, Univerziteta u Sarajevu, osnovnih i srednjih škola KS te predstavnici nevladinog sektora.

U saopštenju Vlade Kantona Sarajevo povodom promocije nedavno usvojene strategije navedeno je i da će se ciljevi ove strategije realizovati kroz akcione planove te je naveden i rok za izradu tih akcionih planova.

Ciljevi zacrtani u Strategiji bit će realizirani kroz akcione planove, a koji će biti pripremljeni do kraja tekuće godine.

Saopštenje Vlade KS, 4.11.2022.

Krajem decembra 2022. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu održan je događaj pod nazivom “Budućnost obrazovanja: Strategija i akcioni plan medijske i informacijske pismenosti u KS”, na kojem je prezentovan Nacrt akcionog plana za spomenutu strategiju te je naredni korak da Vlada KS usvoji ovaj akcioni plan.

Prezentacija Nacrta akcionog plana za Strategiju medijske i informacijske pismenosti u KS dostupna je na ovom linku.

S obzirom na činjenicu da je do kraja 2022. godine pripremljen i prezentovan Nacrt akcionog plana za spomenutu strategiju, Istinomjer obećanje Vlada Kantona Sarajevo ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!