Analize

Pregled sedmice: Negiranje genocida u Srebrenici i neusvajanje izmjena Izbornog zakona BiH obilježili sedmicu iza nas

U protekloj sedmici, Istinomjer se bavio ocjenjivanjem izjava domaćih političkih aktera svih nivoa vlasti u BiH, a među ocijenjenim zvaničnicima, između ostalih, našli su se i Milorad Dodik, Dragan Čović, Edin Forto, Adnan Šteta, Dušanka Majkić, Predrag Kojović.

Jedna od tema u bh. političkoj javnosti protekle sedmice bio je i zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Osim toga, krajem juna istekli su rokovi Dragana Čovića o ispunjavanju svih 14 prioriteta iz mišljenja EK-a za kandidatski status BiH u EU, ali i usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH.

Istinomjer je u tekstu “Dušanka Majkić i višegodišnje pogrešno predstavljanje zakona o zabrani negiranja genocida” ocijenio izjavu ove zastupnice u Domu naroda Parlamenta BiH. Naime, Majkić je u javnim istupima, tokom godina, više puta ponovila tvrdnju da bi donošenje takvog zakona onemogućilo odbranu osobama koje se terete za zločine, što je Istinomjer ocijenio kao neutemeljeno jer, iz ranijih prijedloga zakona i izvještaja o BiH, zakon o zabrani negiranja genocida ne bi tretirao osobe koje se brane od optužbi, već bi se odnosio na ona lica koja u javnosti negiraju genocid u Srebrenici i vrše relativizaciju tog zločina.

Također, Istinomjer je tvrdnju Milorada Dodika, da genocid nije činjenično dokazan, ocijenio kao neistinitu jer je pravosnažnim presudama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda Bosne i Hercegovine utvrđeno da je u julu 1995. godine u Srebrenici počinjen genocid i to je sudski utvrđena činjenica. MKSJ, Sud BiH, te pravosuđa u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 48 osoba – na više od 700 godina i pet doživotnih kazni zatvora – za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine.

Neutemeljenim su ocijenjene i tvrdnje lidera SDA Bakira Izetbegovića o ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja EK-a o članstvu BiH u EU, koji je na sastanku Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta kazao da je u tom pravcu ostvaren značajan napredak. U tom kontekstu, predstavili smo činjenično stanje, ali i podsjetili da je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler ranije kazao da je po tom pitanju u protekle dvije godine urađen minimalan napredak.

Kraj juna, prema najavama predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, bio je “crvena linija”, odnosno rok za usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH, ali i ispunjavanje svih 14 prioriteta iz Mišljenja EK-a. Međutim, ni jedno ni drugo nije implementirano, pa je oba Čovićeva obećanja Istinomjer ocijenio kao neispunjena.

Neistinitim su ocijenjene tvrdnje predsjednika Naše stranke u ostavci Predraga Kojovića da su zastupnici iz Kluba Naša stranka – Nezavisni blok u državnom Parlamentu podnijeli dva puta više zakona i prijedloga od Vijeća ministara BiH.

Što se lokalnih tema tiče, Istinomjer je najavio završetak obnove Mustajbegovog mosta u Čapljini do kraja godine, te pisao i o početku projekta energetske efikasnosti u školama na području Zeničko-dobojskog kantona. Restoran “Kajak” u Banjoj Luci nije srušen tokom juna, kako je to gradonačelnik ovog grada Draško Stanivuković najavio u maju, pa je Istinomjer njegovo obećanje ocijenio kao neispunjeno.

Što se tiče Kantona Sarajevo, neispunjenim su ocijenjene i najave premijera ovog kantona Edina Forte da će KS do kraja juna dobiti prve direktno nabavljene vakcine. Također, Istinomjer je u analizi tematizirao radove na proširenju Ulice Džemala Bijedića, gdje su svi rokovi za završetak probijeni, te pisao i o poništenju odluke da Telekomunikacije RS-a, odnosno Mtel, budu izabrane za pružaoca usluga mobilne i fiksne telefonije u Vladi KS-a. Također, tokom sedmice, iz Vlade KS-a, odnosno Ministarstva saobraćaja, i od resornog ministra Adnana Štete, dolazile su najave o pokretanju brzog voza Hadžići – Sarajevo, ali i tvrdnje da navedeni voz nikad nije korišten, što je Istinomjer ocijenio kao neistinito.

Neistinitom je ocijenjena i tvrdnja zastupnice u Skupštini KS-a i predsjednice Glavnog odbora SDA Jasmine Biščević-Tokić da KS ima veći budžet od same države BiH.

Podsjećamo da Istinomjer prati i da li će se zakon o sportskim klubovima FBiH naći na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH 5. jula, kako je to najavio Irfan Čengić, zastupnik SDP-a BiH.

 

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!