Neispunjeno

Brzi voz do Hadžića nije stigao na vrijeme

Odluku o uspostavljanju željezničkog saobraćaja na relaciji Hadžići – Željeznička stanica, Vlada Kantona Sarajevo (KS) donijela je 24.6.2021. godine. Prema najavama ministra saobraćaja KS Adnana Štete, linija je trebala postati operativna do kraja jula ove godine, što se nije desilo.

Donošenje ovakve odluke za cilj je imalo poboljšanje javnog prevoza putnika u kantonu, navodi se u saopštenju za javnost Vlade KS. Uvođenje linije je naročito bitno zbog činjenice da će tramvajski saobraćaj biti obustavljen na relaciji Marijin Dvor – Ilidža, zbog najavljene rekonstrukcije pruge. Putovanje od Hadžića do Željezničke stanice trebalo bi trajati 25 minuta, a kako još stoji u saopštenju, putnike će prevoziti voz koji ima 176 sjedećih i 94 stajaća mjesta.

Iako je na svom Facebook profilu, 28.6.2021. godine, Adnan Šteta naveo da bi voz trebao početi saobraćati sredinom jula, dan kasnije, u izjavi za BHRT, kantonalni ministar saobraćaja pomjerio je rok i rekao da će linija početi saobraćati do kraja jula. Tom prilikom, istakao je da će u narednih “desetak” dana biti definisan red vožnje, broj stajališta, cijena karata i način na koji će se koristiti kuponi za gradski saobraćaj.

Do kraja jula će krenuti ta linija. (…) Cilj je da krene prije nego što krene rekonstrukcija tramvajske pruge. (…) U narednih desetak dana ćemo definisati tačno red vožnje, tačna stajališta kao i cijene karata i gdje će važiti i kako će važiti postojeći kuponi u javnom prevozu. (Novinar: Hoće li biti drastično skuplje od tramvaja?) Pa vidite, čak mislim da će biti povoljnije, kada uzmete u obzir da ljudi koji dolaze iz Hadžića moraju promijeniti više vozila, a ovo je direktna linija. Biće povoljnije.

Adnan Šteta, 29.6.2021.

Podsjećamo da su aktivnosti na uspostavljanju brzog voza, koji bi povezao opštine Hadžići i Ilijaš sa Sarajevom, bile obećanje u okviru Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022. Do okončanja mandata, u martu 2020. godine, nisu bile zabilježene aktivnosti na ispunjavanju tog obećanja.

S obzirom na to da u javnosti još uvijek nisu objavljene informacije o redu vožnje, stajalištima i cijenama karata, Istinomjer je krajem jula uputio pisane upite Ministarstvu saobraćaja KS i Željeznicama Federacije BiH o statusu realizacije uvođenja željezničkog saobraćaja na relaciji Hadžići – Željeznička stanica, međutim, odgovor nismo dobili.

Budući da željeznička linija Hadžići – Željeznička stanica nije uvedena do kraja jula 2021. godine, obećanje ministra Adnana Štete Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!