Predsjedništvo BiH u zajedničkoj izjavi pozvalo EU na nastavak podrške

U skladu sa Dodikovom najavom, već na prvoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 12.12.2018. godine, usaglašena je i potpisana zajednička izjava u vezi sa evropskim integracijama naše zemlje.

Na sam dan preuzimanja dužnosti člana Predsjedništva BiH, trenutni predsjedavajući ove institucije, Milorad Dodik izjavio je da će Predsjedništvo BiH “zatražiti da nam EU odmah da kandidatski status.”

Sredinom novembra ove godine, tokom razgovora sa ambasadorom Republike Irske u BiH, Myles Geiranom, Dodik je bio konkretniji po tom pitanju te rekao da će se zalagati “za to da BiH što prije dođe do kandidatskog statusa na putu ka Evropskoj uniji”, te u tom pravcu najavio zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH:

Želimo fleksibilniji odnos Brisela prema tom statusu i zalagat ću se za zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH kojom ćemo pozvati Evropsku uniju da nas u što skorije vrijeme prime u status kandidata. Time bi BiH dobila novi podsticaj i dinamiku.

Milorad Dodik, 15.11.2018.

U skladu sa Dodikovom najavom, već na prvoj sjednici Predsjedništva BiH. održanoj 12.12.2018. godine, usaglašena je i potpisana zajednička izjava u vezi sa evropskim integracijama naše zemlje u kojoj članovi Predsjedništva BIH pored ostalog “pozivaju sve države članice i institucije EU da nastave pružati podršku provođenju reformi u procesu integracije Bosne i Hercegovine u EU”, te “izražavaju opredijeljenost da se do 31. decembra 2018. godine dostave odgovori Bosne i Hercegovine na dodatna pitanja Evropske komisije u postupku pripreme mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU”.

Smatrajući da bi dodjeljivanje kandidatskog statusa dalo snažan podstrek provođenju svih reformi neophodnih za ispunjavanje kriterija za članstvo u EU, članovi Predsjedništva BiH, ističe se u ovom dokumentu, “očekuju pozitivno mišljenje Evropske komisije (avis) o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i pozitivnu političku odluku Vijeća EU o dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini tokom 2019. godine”.

Ovim Istinomjer obećanju člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorada Dodika  u vezi zalaganja za zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH kojom će se pozvati Evropska unija da Bosni i Hercegovini u što skorije vrijeme dodijeli u status kandidata, daje ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Koridor Vc: Kasne radovi na Zeničkoj obilaznici

Izgradnja Zeničke zaobilaznice u sklopu Koridora Vc započela je još 2014. godine, a zbog “složenih geoloških uslova”...

Umjesto 150 000 KM, budžetska sredstva za podsticaj i razvoj pozorišta u Bijeljini 30 puta manja

Početkom oktobra 2018. godine u Bijeljini je registrovano Gradsko pozorište „Semberija“, a tom prilikom gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić je najavio da se u gradskom budžetu za sljedeću godinu...


Promjena većine u Skupštini BPK Goražde

Na vanrednoj sjednici Skupštine BPK Goražde održanoj 14.01.2019. godine stavljene su van snage odluke o izboru privremene Komisije za budžet, finansije i administrativna pitanja i privremene Komisije...