Ispunjeno manjim dijelom

Znanje u poljoprivredi

Partije: SDA | Oblasti: Ekonomija

Opredjeljeni smo za odlučan pristup rješavanju problema u poljoprivredi (…) /Radi ostvarivanja navedenih ciljeva podržat ćemo:• povećanje nivoa znanja u pristupima i tehnologijama sektora proizvodnje hrane,

Obrazloženje

U prve dvije godine rada Vlade FBiH nisu zabilježene aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

U Izvještaju o radu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u 2015. godini, dat je pregled izvršenja Operativnog cilja “Regulatorno-organizaciono, materijalno-financijsko, personalno i stručno jačanje poljoprivrednog savjetodavstva”. U sklopu ovog cilja bila je predviđena:

Uspostava Centralne savjetodavne službe, koja nije realizirana jer nisu osigurana finansijska sredstva;

Izrada Srednjoročne strategije pružanja savjetodavnih usluga u poljoprivredi 2015-2019. i Akcioni plan za implementaciju, za koju je navedeno da je urađena, ali nije dostavljena Vladi FBiH jer je procijenjena potreba da se ponovi process konsultacija;

Izrada Pravilnika o obuci, certifikatu i Registru savjetodavaca i Pravilnika o načinu i postupku izdavanja licence, upisu i vođenju podataka iz Registra službi, koji su izrađeni ali nisu usvojeni od strane Vlade FBiH.

U izvještaju je konstatovano da je “evidentan određeni zastoj u izradi zakona i usvajanju Strategije savjetodavstva i Programa ruralnog razvoja te zakašnjenja u donošenju podzakonskih propisa radi složenosti pripreme i usvajanja kao i nedostatka stručnih kadrova”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!