Ispunjeno manjim dijelom

Zdravstvena zaštita za poljoprivredne proizvođače

Partije: SDA | Oblasti: Ekonomija

Opredjeljeni smo za odlučan pristup rješavanju problema u poljoprivredi (…) /Radi ostvarivanja navedenih ciljeva podržat ćemo:• osiguravanje osnovnog paketa zdravstvene zaštite za poljoprivredne proizvođače,

Obrazloženje

U prve dvije godine rada, Vlada FBiH vršila je određene aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

Na 3. sjednici Vlade FBiH, 14.04.2015, zaduženo je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da, u cilju obezbjeđenja uvođenja u sistem plaćanja doprinosa za poljoprivrednike, hitno pristupi dodatnom ažuriranju postojećeg Registra poljoprivrednih gazdinstava. Na 13. sjednici Vlade FBiH, 02.07.2015, usvojena je Odluka kojom je usvojen Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava “Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu” utvrđene Budžetom Federacije BiH za 2015. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 65.800.000 KM

Program subvencija u dijelu “Ostale podrške” podrazumijeva i poticaj za “Sufinansiranje troškova penzijskog i zdravstvenog osiguranja za registrirane poljoprivredne obrte” u iznosu od 1.500.000 KM. Na osnovu ovog programa i sporazuma potpisanog sa Federalnim zavodom za zapošljavanje (koji je Vlada FBiH odobrila na 27. sjednici, 15.10.2015.), a u saradnji sa kantonalnim službama za zapošljavanje, pokrenut je Program sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u oblasti poljoprivrede. Federalni zavod za zapošljavanje obezbijedio je još 1.500.000 KM za ovaj program, te su obezbijeđena ukupna sredstva u visini od 3.000.000 KM. Ciljnu grupu čine prijavljeni na evidenciji nezaposlenih, te upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata, bez obzira na stepen obrazovanja i dob, a koji će po odobravanju sredstava registrovati i održati registrovanom poljoprivrednu djelatnost u trajanju od najmanje 36 mjeseci i/ili koji će se zaposliti u novoregistovanim ili već postojećim poljoprivrednim obrtima.

Prilikom potpisivanja sporazuma, 26.10.2015, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Šemsudin Dedić pozvao je “sve poljoprivredne proizvođače koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata a istovremeno su prijavljeni na evidenciji nezaposlenih u Federaciji BiH, da se prijave za učešće u ovom Programu.” Prijavljivanje za učešće u programu je, međutim, zaustavljeno samo mjesec dana kasnije, zbog “velikog broja podnesenih prijava i ograničenog iznosa raspoloživih finansijskih sredstava”, kako je objavljeno u dopuni javnog poziva za prijavljivanje na program, objavljenog na web stranici Ministarstva.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!