Djelimično ispunjeno

Završetak projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta u Bosni i Hercegovini”

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Ekonomija

Završetak projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta u Bosni i Hercegovini”.

Obrazloženje

U svog mandata Vlada KS provodila je određene aktivnosti na ispunjavanju datog obećanja.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022.

Osim mjera za unapređenje općeg privrednog ambijenta, EGG projekat predviđa ulaganja u inovacije, obrazovanje, samozapošljavanje te razvoj novih vještina koje trenutno nedostaju na tržištu. Projekat traje od 2019. do 2021. godine.

U januaru 2021. objavljena je Odluka o dodjeli poticajnih grant sredstava na osnovu Javnog poziva po osnovu programa: “Poticaj za unaprjeđenje IT preduzetništva u svrhu zapošljavanja“ 

U cilju digitalizacije poslovnih procesa budžetskih korisnika kroz Projekat “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta”, kako su za Istinomjer potvrdili iz Ministarstva finansija KS, izvršena je analiza trenutnog stanja i potencijalnih mogućnosti unapređenja upravljanja finansijama i finansijskim poslovnim procesima Kantona Sarajevo bazirano na korištenju informacionih tehnologija.

Ministarstvo finansija, nakon prezentacije projekta, od strane konsultanta UNDP-a, je poduzelo aktivnosti sa ciljem unapređenja procesa rada, načina razmišljanja i načina upravljanja kroz uspostavu aplikativnog sistemskog rješenja cjelokupnog procesa od početnog korisnika do krajnjeg korisnika procesa,  efikasno i efektivno upravljanje budžetskim sredstvima Kantona Sarajevo što će dovesti do veće kontole i bolje iskoristivosti istih za potrebe građana, optimizacija procesa trezorskog poslovanja, rješavanjem uskih grla i uvođenjem sistemskog načina rada, elektronske arhive i drugih elemenata aplikativnog rješenja.

Pretpostavke za realizaciju navedenih aktivnosti su obezbijeđene početkom 2022.godine i to javnom nabavkom IT rješenja “Integracijske platforme za Informacioni sistem finansijskog upravljanja Kantona Sarajevo”. Planirana platforma će omogućiti da se vrši integracija i drugih sistema, za kojim se ukaže potreba. Sama platforma će definirati jasan set protokola po kojem trezorski sistem ostvaruje komunikaciju sa drugim sistemima (uvoz/izvoz podataka). Isto tako, na platformi je planirano da se implementiraju i drugi softverski moduli kojim će se unaprijeđivati rad trezorskog sistema: integracija i automatizacija učitavanja komunalnih faktura, digitalizacija obrazaca, integracija eksternih korisnika, analitička obrada podataka i izvještavanje, i sl.. Proces uspostave funkcionalnosti integracijske platforme je u toku i plan je da se završi do kraja 2022.godine.

Ministarstvo finansija KS, august 2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!