Ispunjeno

Završetak procesa registracije i formiranja galerije Collegium Artisticum

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Obrazovanje

Završetak procesa registracije i formiranja galerije Collegium Artisticum i njenog kapacitiranja za nesmetan rad u skladu sa zakonom, kao i izvršenje neophodnih građevinskih radova na održavanju Galerije.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021 - 2022.

Na prijedlog Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Vlada KS je 1. 4. 2021. godine donijela odluku o davanju saglasnosti na pravila Javne ustanove Collegium Artisticum Sarajevo, koja su prethodno predložili vršioci dužnosti Upravnog odbora ove javne ustanove.

Novim Pravilima napravljen je važan korak kako bi Collegiuim Atristicum nastavio sa radom kao samostalna javna ustanova za galerijsku djelatnost, a ne kao dio Bosanskog kulturnog centra, u okviru koga trenutno djeluje.

Ministar Samir Avdić, 1.4.2021.

Prema riječima premijera KS Edina Forte, donošenjem novih pravila privodi se kraju transformacija ove, jedne od najvažnijih kulturnih ustanova u KS, s ciljem njenog samostalnog djelovanja, zbog čega je u okviru toga bilo važno definisati raspoložive kadrovske kapacitete ove ustanove, kako bi se moglo upravljati njima na optimalan način. Pravila ove ustanove usaglašena su sa Zakonom o ustanovama, Zakonom o muzejskoj djelatnosti, Odlukom o osnivanju Javne ustanove Collegium Artisticum, Zakonom o radu, Pravilnikom o sticanju i korištenju akademskih titula, stručnih i naučnih zvanja na visokoškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo, spiskom akademskih titula, stručnih i naučnih zvanja koja se mogu sticati na visokoškolskim ustanovama na području KS, te kolektivnim ugovorom za djelatnost kulture u KS.

Vlada Kantona Sarajevo u dokumentu Plan realizacije mjera iz Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2021-2022. godinu navodi da su “imenovani v.d. članovi Upravnog odbora i v.d. direktora ustanove Collegium Artisticum”, te da je Vlada KS “dala saglasnost na Pravila JU, što je omogućilo da se podnese zahtjev za registraciju sudskom registru.”

Izvor: Vlada Kantona Sarajevo, 10.4.2021.

Sredinom aprila 2021. godine, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić istakao je da je Collegium Artisticum “potpuno samostalna javna ustanova” te su “sve administrativne procedure završene.” Avdić je dodao i da će se mjesto na kojem se ova ustanova nalazi morati rekonstruisati i popravljati.

Iz Collegium Artisticuma su 24. aprila 2021. godine obavijestili javnost da je u subotu, 24. aprila 2021. godine, upriličeno otvorenje izložbe “COLLEGIUM ARTISTICUM 2021“ i dodjela nagrada za najbolja ostvarenja prema odlukama stručnih žirija.

Prisutnima su se ispred galerije Collegium artisticum obratili kustosica Sanela Nuhanović, predsjednica Upravnog odbora Amra Zulfikarpašić i direktor Elvedin Poturak. Za iskazano razumijevanje, podršku i poduzete aktivnosti u rješavanju statusa i budućnosti Javne ustanove Collegium artisticum, direktor Elvedin Elko Poturak je uručio zahvalnicu Upravi Grada Sarajeva, koju je preuzela dogradonačelnica Anja Margetić, ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo Samiru Avdiću i prof. dr. Damiru Marjanoviću.
Saopćenje, Collegium Artisticum, 25.4.2021.

Izvor: Collegium Artisticum

U julu 2021. godine novoimenovani direktor ove ustanove Elvedin Poturk izrazio zadovoljstvo što je Collegium Artisticum konačno opet samostalna institucija, te istakao niz problema koji su se godinama nagomilavali zbog čega je prostor ove ustanove gotovo u potpunosti devastiran (problemu vezan za infrastrukturu i hidroizolaciju koja je popucala od nelegalnog parkinga na krovu Kulturno-sportskog centra Skenderija).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!