Ispunjeno manjim dijelom

Završetak HE Dabar i početak gradnje HE Dubrovnik (II faza)

Opštine: Trebinje

Završetak HE Dabar i početak gradnje HE Dubrovnik (II faza)

Obrazloženje

U toku mandata gradonačelnika Mirka Ćurića obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Platforma za lokalne izbore 2016. godine

Trenutno su u toku radovi na probijanju glavnog dovodnog tunela za buduću hidroelektranu “Dabar”. Kako je u julu 2020. godine medijima saopštio direktor HE “Dabar” Željko Zubac, probijeno je 10,5 km tunela čija će ukupna dužina iznositi 12,2 km.

Vršilac dužnosti direktora HE „Dabar“ Željko Zubac tada je rekao “da predstoji izrada betonske obloge na već završenoj dionici, nastavak iskopa tunela prema ulaznoj građevini u dužini od 1.700 metara i izgradnja preostalih objekata za HE Dabar.“

Ovo je veliki uspjeh za investitore i izvođače, jer će sve vode Gornjih horizonata biti prevedene kroz ovaj tunel (…) ovaj kapitalni objekat finansijski nosi 20 % ukupne vrijednosti projekta.

Željko Zubac, vršilac dužnosti direktora HE „Dabar“, 28. juli 2020.

Zubac je potvrdio i da su u toku aktivnosti na obezbjeđenju novca za završetak preostalih objekata HE „Dabar“, uz obezbjeđenje adekvatnih garancija Vlade Republike Srpske i „Elektroprivrede Republike Srpske“.

On je napomenuo da je sa kineskom kompanijom već potpisan ugovor o izgradnji preostalih objekata HE „Dabar“, po principu ključ u ruke.

Ovaj projekt trebala bi realizovati Vlada Republike Srpske, u saradnji sa lokalnim vlastima.

Iako je gradnja ostalih objekata ove HE trebala početi još u junu 2019. godine, izvođač radova je odabran tek početkom 2020. godine. Inače, izgradnja svih objekata HE “Dabar” trebalo bi da bude završena za četiri godine, a vrijednost projekta procjenjena je na 600 miliona KM. U izgradnju tunela, pristupnih puteva i drugih objekata, do sada je uloženo oko 100 miliona KM.

Podsjećamo, premijer RS Radovan Višković najavio je još u svom ekspozeu kako će u 2019. godini započeti gradnja HE „Dabar“, a početkom februara ove godine je izjavio da bi izvođač radova trebao bi biti poznat do juna.

Hidroelektrana Dabar, snage 156 MW nalazi se u kaskadnom slivu Sistema hidroelektrana Trebišnjice, i kupi sliv voda Gornjih Horizonata Hercegovine, čime ne samo da proizvodi sopstvene gigavat/sate već istu vodu preliva na Bilećko jezero, povećava proizvodnju na HE Trebinje i otvara mogućnost za završetak projekta HE Dubrovnik 2 između Elektroprivrede Republike Srpske (EPRS) i Hrvatske Elektroprivrede. Početak izgradnje planiran je 2019. godine, a završetak 2021. godine. Investiciona vrijednost je oko 240 miliona evra, a do sada je urađeno oko 70 miliona evra.”

Radovan Višković, Ekspoze, 17.12.2018.

U februaru 2019. godine Višković je održao sastanak sa direktorom HE Trebinje, Željkom Zubcem, te je rekao da će izvođač biti poznat do polovine godine.

Kako se ne bi gubilo vrijeme, što se dešavalo u ranijem periodu, odlučili smo, sa novom upravom u Elektroprivredi RS, omogućiti procedure ubrzano, poštujući zakonske okvire i evo, već sada smo u poziciji da smo raspisali tender za izgradnju HE Dabar, prije svega ovog građevinskog i mašinskog dijela. Ja se nadam da će biti poznat izvođač radova do polovine ove godine, znači negdje oko juna mjeseca i da će se već moći krenuti u realizaciju.”

Radovan Višković, 08.02.2019.

Inače, preduzeće „Hidroelektrana Dabar” raspisalo je u januaru 2019. godine javni poziv za finansiranje i izgradnju svih objekata ove HE u vrijednosti oko 430 miliona KM, a rok za prijem ponuda bio je 1. mart 2019. godine.

Kako je prenio portal Capital.ba, nakon otvaranja ponuda, u drugi krug takmičarskog postupka prošle su dvije kineske kompanije,“China Gezhouba Group Co. LTD” i “China International Water & Electric Corp”, dok se finalni odabir očekivao u junu 2019 godine.

Imaju dva kvalifikovana izvođača i sada im je dat rok za dostavljanje komercijalnih ponuda. Dvije kineske kompanije idu u drugi krug takmičenja i očekujem da u junu potpišemo ugovor.“

Luka Petrović, V.d. direktora „Elektroprivrede RS“, 27.04.2019.

Preduzeće HE “Dabar” tada je Vladi RS uputilo i zahtjev za dokapitalizaciju preduzeća za dodatnih 34 miliona KM, što je Vlada RS. Vrijednost projekta tako je porasla na 488 miliona KM.

Hidroelektrane na Trebišnjici’ će kao osnivač „HE Dabar“ povećati osnovni kapital društva novim novčanim ulogom u iznosu od 34 miliona KM iz redovnih novčanih sredstava preduzeća ostvarenih naplatom potraživanja od kupaca povezanih pravnih lica. Taj novčani ulog predstavlja investiciono ulaganje sa ciljem povećanja osnovnog kapitala ’HE Dabar’, a sve u svrhu realizacije projekta izgradnje ’HE Dabar’.

Odluka Vlade RS

Kada je u pitanju HE Dubrovnik u Platu, kako je navodeno u zvaničnom dokumentu Hrvatske elektroprivrede /HEP/ na mreži je trebala biti sredinom januara 2020. godine. Naime, HE “Dubrovnik” van mreže je bila od 9. juanara 2020., kada su u incidentu poginula tri radnika. Tokom istražnih radnji, uhapšeno je više lica koja po službenoj dužnosti snose odgovornost za nezgodu.

Prvi agregat HE “Dubrovnik”, koja zbog havarije nije bio u pogonu godinu dana, trebao je početi raditi polovinom februara, a prvi radovi na izgradnji brane i mašinske sale u HE „Dabar“ početi ove godine.

Ovo je najavljeno nakon sastanaka premijera RS Radovana Viškovića sa direktorima “Elektroprivrede RS”, “Hidroelektrana na Trebišnjici” i HE “Dabar” Lukom Petrovićem, Gordanom Mišeljićem i Željkom Zubcem.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!