Djelimično ispunjeno

Zaustavljanje bespravne gradnje

Opštine: Centar Sarajevo

Uvođenje reda u oblasti urbanizma, zaustavljenje bespravne gradnje i bespravno zauzimanje zemljišta u državnoj svojini.

Obrazloženje

Tokom mandata načelnika općine zabilježene su određene aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

Izvor: Projekti i programski ciljevi Nedžada Ajnadžića

Općina Centar je u martu 2017. godine potpisala okvirni sporazum za izvođenje radova na rušenju i uklanjanju bespravno izgrađenih objekata, te uklanjanje bespravno postavljenih sadržaja na javnim površinama kao i uklanjanje ruševnih objekata tokom 2017. i 2018. godine.

Prema odredbama ovog sporazuma, angažovana firma mora biti spremna da u roku od 24 sata pristupi uklanjanju bespravnih ili ruševnih objekata na zahtjev koji upute Služba za inspekcijske poslove ili Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar.

Služba za inspekcijske poslove Općine Centar je tokom aprila 2017. godine započela sa prinudnim izvršenjem rješenja za uklanjanje bespravno postavljenih objekata i zapreka na javnim površinama.

Urbanističko-građevinski i komunalni inspektori proveli su proceduru uklanjanja tri bespravno postavljena kioska u Ulici Hamdije Kreševljakovića, displej na Obali Kulina bana kod mosta Skenderija, te kiosk u Ulici Terezija.

Uklonjeno je i 15 bespravno postavljenih zapreka sa javnih površina koje su građani postavljali za potrebe parkiranja svojih motornih vozila.

Nakon što je vlasnik ugostiteljskog objekta „Retro“, smještenog u prizemlju zgrade poznate kao „Halidov dvor” u ulici Hiseta u centru Sarajeva početkom 2019. godine ofarbao dio fasade u svjetlo zelenu boju, iz Općine Centar tada su saopštili kako su izvedeni radovi nelegalni, te su istakli kako će zahtijevati da se objekat u što kraćem roku vrati u prvobitno stanje. Fasada je uklonjena u septembru 2019. godine.

Općina Centar iz svog Budžeta izdvaja sredstva za uklanjanje bespravno izgrađenih objekata. Tako je u 2017. godini u tu namjenu izdvojeno 8.116 KM, a kroz preraspodjele 50.000 KM. U Budžetu za 2018. godinu izdvojeno je 8.262 KM, dok je u tu svrhu u Budžetu Općine Centar za 2019. godinu planirano 145.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!