Nelegalna fasada nakon više od pola godine uklonjena sa zgrade u centru Sarajeva

Nakon što je vlasnik ugostiteljskog objekta „Retro“, smještenog u prizemlju zgrade poznate kao „Halidov dvor” u ulici Hiseta u centru Sarajeva početkom godine ofarbao dio fasade u svjetlo zelenu boju, iz Općine Centar tada su saopštili kako su izvedeni radovi nelegalni, te su istakli kako će zahtijevati da se objekat u što kraćem roku vrati u prvobitno stanje.

Općina Centar nije izdala nikakva odobrenja za navedene radove te će u daljnjem postupku zajedno sa kantonalnom inspekcijom za zaštitu dobara kulturne baštine poduzeti sve mjere da se fasada zgrade u što kraćem roku vrati u prvobitno stanje. Općina Centar najoštrije osuđuje ovaj, ali i sve slične slučajeve narušavanja izgleda urbanog dijela grada, a to se pogotovo odnosi na građevine koje se nalaze pod zaštitom nadležnih institucija kulture i zaštite graditeljskog naslijeđa.”  

Općina Centar Sarajevo, 27.02.2019.

Istinomjer je još u julu kontaktirao i Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove sa upitom zašto se još uvijek čeka sa uklanjanjem fasade te dobio sljedeći odgovor:

Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja inspektor je  25. marta 2019. godine donio Rješenje kojim je investitoru građevinskih radova- Društvu ”SANJA CO” d.o.o. naložio da se obrati Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, radi pribavljanja stručnih uputstava za sanaciju. Istovremeno, inspektor je djelovao i izdavanjem prekršajnog naloga investitoru u ukupnom iznosu od 1.800 KM, zbog neposjedovanja saglasnosti  za izvođenje radova. Nakon prijema Smjernica koje je donio Zavod, postupajući inspektor je bez odlaganja, 09.maja 2019.godine, donio rješenje kojim je investitoru naredio kolorističku obradu devastirane fasade prizemlja i suterena zgrade, prema donesenim smjernicama. S obzirom da u ostavljenom roku nije postupljeno po donesenom rješenju, Društvu ”SANJA CO” d.o.o. je izdat prekršajni nalog i za nepostupanje po rješenju inspektora u iznosu od 3.000 KM za pravno lice i 1.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu. Postupajući inspektor će po službenoj dužnosti nastaviti postupak prinudnog izvršenja rješenja u skladu sa Zakonom o inspekcijama KS.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS, 25.07.2019.

Više od pola godine od kako je narušen izgled zgrade “Halidovog Dvora”, fasada je vraćena u prvobitno stanje o čemu svjedoči i fotografija ispod.

S obzirom da je nelegalna fasada uklonjena mjesecima nakon što su iz Općine Centar najavili da će “poduzeti sve mjere da se fasada zgrade u što kraćem roku vrati u prvobitno stanje”, Istinomjer će ovo obećanje ocijeniti kao ispunjeno sa zakašnjenjem.

(Istinomjer.ba)

Rok za sanaciju Rustempašine ulice 45 dana

Krajem maja tekuće godine, a povodom početka rekonstrukcije Velike aleje na Ilidži, ministar  saobraćaja u Vladi...

Okončana rekonstrukcija ulice Kralja Tvrtka

Članovi Savjeta MZ “Marijin Dvor” su na sastanku održanom u martu 2019. godine sa načelnikom Općine Centar, Nedžadom Ajnadžićem predložili sanaciju ulice Kralja Tvrtka kao jedan od “prioritetnih...Okončana procedura proglašenja Parka prirode “Una”

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i lokalne vlasti, sredinom jula ove godine najavili su da će “do kraja augusta biti završena kompletna procedura” u...