U progresu

Zakonska rješenja iz oblasti borbe protiv korupcije

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Pravna država

Povećanje rizika i smanjivanje koristi od korupcije kroz zakonska rješenja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Na 11. sjednici održanoj 11. maja 2023. godine Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), koji je u septembru 2023. godine usvojen i u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ovaj prijedlog zakona naglašava načela integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnost rada, dvostepenost pri odlučivanju i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija, uključujući podjednako sudije, tužioce i članove VSTV-a BiH. Izmjene i dopune zakona, među ostalim, uređuju pitanja u vezi sa sukobom interesa članova VSTS-a te uvode obavezu sudija i tužilaca da izvijeste о svojoj imovini i interesima, kao jednu od mjera u borbi protiv korupcije u pravosuđu. 

Kako se navodi u izvještaju 11. sjednice VM-a, kao svojevrsni mehanizam za jačanje integriteta nosilaca pravosudnih funkcija bit će formiran odjel za provođenje postupka ро izvještajima. Istovremeno se odredbama ovog zakona pojačava disciplinska odgovornost sudija, tužilaca, kao i članova VSTV-a za počinjene disciplinske prekršaje.


U martu 2022. godine, na prijedlog nekoliko poslanika/ca Predstavničkog PSBiH, usvojen je Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, međutim, on nije usvojen u Domu naroda. Prednacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine bio je na konsultacijama od 11. maja do 13. juna 2023. godine

Na sjednici održanoj 6. marta 2024. godine, Vijeće ministara BiH usvojilo je Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH i uputilo ga Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri. Iz Vijeća ministara saopćeno je da je cilj zakona sprečavanje sukoba interesa u vršenju javnih dužnosti u institucijama na nivou BiH.

Oba doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila su Zakon o sprečavanju sukoba interesa po hitnom postupku 8. marta 2024. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!