Neispunjeno

Zakon o visokom obrazovanju

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Obrazovanje

Donošenje zakona o visokom obrazovanju i Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti, Izraditi relevantan, prihvatljiv i provodiv model za integraciju Univerziteta u Sarajevu.

Obrazloženje

Iako su usvojene izmjene i dopune ovog zakona tokom mandata Vlade KS nije došlo do usvajanja novog Zakona o visokom obrazovanju, te ovo obećanje na kraju mandata nije ispunjeno.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Krajem maja 2020. godine, delegacija Vlade KS i predstavnici UNSA održali su sastanak na kojem su otvorena brojna pitanja, među kojima je i implementacija Zakona o visokom obrazovanju i proces integracije UNSA, no više aktivnosti nije poduzeto.

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je 23. 7. 2020. godine prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju prolongiran je rok za završetak studija do 30. septembra 2022. godine studentima koji nisu završili studij po predbolonjskom sistemu.

Vlada KS, 23. 7. 2020.

Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o visokom obrazovanju po skraćenom postupku usvojen je 5. 10. 2020. godine sa 33 glasa ZA i jednim suzdržanim glasom.

Riječ je o predloženim izmjenama koje se odnose na ispitne rokove, plaćanje školarina u ratama, online nastavu te izbor u umjetničko-nastavna zvanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!