Ispunjeno većim dijelom

Zakon o organskoj proizvodnji

Partije: SDA | Oblasti: Ekonomija

Opredjeljeni smo za odlučan pristup rješavanju problema u poljoprivredi (…) /Radi ostvarivanja navedenih ciljeva podržat ćemo:• donijeti Zakone o organskoj proizvodnji hrane i pčelarstva,

Obrazloženje

U prve dvije godine rada, Vlada FBiH zabilježila je određeni napredak u ispunjavanju ovog obećanja.

Nacrt Zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji utvrđen je na 14. sjednici Vlade FBiH, 09.07.2015. U saopštenju sa sjednice navedeno je da se ovim zakonom utvrđuje nadležni organ i pravila i postupci za subjekte koji su uključeni u sistem organske proizvodnje, čime se uspostavlja odgovarajući nivo pravne zaštite svih subjekata uključenih u sistem organske proizvodnje, te da se vrši usklađivanje sa zakonodavstvom EU. Zakon uređuje organsku proizvodnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, preradu u organskoj proizvodnji, stavljanje na tržište organskih proizvoda, neprerađenih biljnih i životinjskih proizvoda, hrane i hrane za životinje, te proizvoda koji su u potpunosti sastavljeni ili dijelom sastavljeni od organskih proizvoda, način označavanja u organskoj proizvodnji, obavljanje stručnog, upravnog i inspekcijskog nadzora i druga pitanja koja su važna za uspostavu i provođenje jedinstvenog sistema poljoprivredne organske proizvodnje.

Parlament Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona na trećoj sjednici Predstavničkog doma, 28.10.2015. godine, nakon što je prethodno usvojen na 4. vanrednoj sjednici Doma naroda 30.7.2015.

Do isteka prve godine mandata Vlade FBiH, nije bilo daljnjih aktivnosti na usvajnju ovog zakona.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!