Djelimično ispunjeno

Zakon o infrastrukturi podataka i geoportal

Partije: SDA | Oblasti: Ekonomija

S ciljem poboljšanja i unapređenja transportne i komunikacijeske infrastrukture zalagat ćemo se za:• usvajanje zakona o infrastrukturi prostornih podataka i uspostavljanje geoportala na nivou FBiH s ciljem približavanja podataka investitorima

Obrazloženje

Zakon o infrastrukturi prostornih podataka nije razmatran u prve dvije godine mandata Vlade FBiH, niti je programima rada Vlade za 2017. i 2018. godinu planirano njegovo usvajanje, ali je usvojena Strategija o infrastrukturi prostornih podataka Federacije BiH.

Vlada FBiH je u prethodnom mandatu donijela Uredbu o Infrastrukturi prostornih podataka Federacije BiH. Uredbom je propisano osnivanje Vijeća infrastrukture prostornih podataka FBiH, koje je Vlada FBiH imenovala Rješenjem o imenovanju Vijeća za infrastrukturu prostornih podataka Federacije BiH, na 29. sjednici, održanoj 05.11.2015. godine. Na osnovu uredbe je osnovan i Geoportal Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove koji je počeo sa radom u aprilu 2015. godine.

Na 35. sjednici, 23.12.2015, Vlada FBiH je utvrdila Nacrt zakona o premjeru i registraciji nekretnina, kojim se između ostalog regulia i infrastruktura prostornih podataka FBiH. U saopštenju sa sjednice navedeno je da se ovim nacrtom prvi put uređuje važno područje infrastrukture prostornih podataka, koje je usklađeno s INSPIRE direktivom Evropske komisije. Najavljeno je da će nacrt biti upućen u javnu raspravu.

Na 67. sjednici Vlade FBiH, 01.09.2016, usvojena je Strategija o infrastrukturi prostornih podataka Federacije BiH, sa ciljem stvaranja pretpostavki za servisiranje prostornih podataka na teritoriju FBiH, BiH i šire regije, sukladno INSPIRE direktivi i trendovima u EU. Za provedbu strategije zadužena je Federalna uprava za geodetske i imovinsko­pravne poslove.  

Očekuje se da IPP u FBiH korisnicima omogući jednostavan, brz, jeftin i siguran pristup prostornim podacima, integrira prostorne podatke (načelo vertikalnog integriranja), omogući da podaci budu prikupljani i održavani ondje gdje je najefikasnije.

Do kraja mandata nije bilo drugih aktivnosti vezanih za ovo obećanje.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!