Ispunjeno manjim dijelom

Uvođenje poticaja za proizvodnju filmova i TV serija u Kantonu Sarajevo

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Obrazovanje

Uvođenje poticaja za proizvodnju filmova i TV serija u Kantonu Sarajevo u cilju proizvodnje kvalitetnih audiovizualnih sadržaja, te obuke i zapošljavanja mladih kadrova u filmskoj industriji i srodnim kreativnim oblastima.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Krajem maja 2020. godine ministar kulture i sporta u Vladi KS, Kenan Alikadić najavio je subvencije za filmsku i TV proizvodnju sa 500.000 KM.

Cilj ovog programa je stvoriti nova radna mjesta i osposobiti mlade za rad u savremenim, međunarodno kompetitivnim privrednim granama kreativnih industrija, povećati obim proizvodnje visoko kvalitetnog filmskog i TV sadržaja u Kantonu Sarajevo, ostvariti povrat investicije i pozitivan uticaj na priliv sredstava u budžet Kantona Sarajevo, osigurati priliv direktnih stranih investicija kroz koprodukcije i privlačenje mobilnih produkcija, povećati stručnost i mobilnost mladih u polju kreativnih industrija kroz trening i rad na međunarodnim projektima, restruktuirati postojeće i stvoriti nove kapacitete u filmskom i TV sektoru Kantona Sarajevo, obogatiti kulturnu ponudu stanovnicima Kantona Sarajevo te ojačati međunarodni brand Sarajeva, kao filmskog i turističkog centra regije.

Saopćenje, Vlada KS, 21. 5. 2020.

Iz Vlade KS naveli su tada da je za ove svrhe prvobitno planiran iznos od 2.000.000 KM za 2020. godinu.

Međutim, s obzirom na potpuni prekid proizvodnje u prva dva kvartala ove godine usljed pandemije, te smanjeni broj projekata koji bi mogli ući u snimanje u drugoj polovini godine, Ministarstvo kulture i sporta KS namjerava izdvojiti 500.000 KM za ove svrhe do kraja godine i tako pomoći oporavku ove grane privrede i kulture. Poticaj je zasanovan na povratu procenta kvalificiranih troškova proizvodnje odgovarajućeg sadržaja domaćem producentu, koproducentu ili servisnom producentu. Povrat će se vršiti na osnovu kriterija donešenih Uredbom Vlade KS i Pravilnikom Ministarstva kulture i sporta. Do isplate će dolaziti nakon što je proizvodnja završena i finansijska revizija kompletirana, te nekoliko mjeseci nakon što je Ministarstvo finansija prikupilo različite poreze na osnovu same proizvodnje.

Saopćenje, Vlada KS, 21. 5. 2020.

Uvidom u dokument Spisak odobrenih sredstava po “Javnom pozivu” iz oblasti kulture objavljen 8. 9. 2020. godine na zvaničnoj web stranici Ministarstva kulture i sporta KS-a Istinomjer je utvrdio da su između ostalog odobre i sredstva za dugometražni dokumentarni film Izolacija (4.000,00 KM), dugometražni igrani film Udovac (4.000,00 KM), za porodukciju filma Putovanje kroz sjećanje (1.500,00 KM), za igrani film Paviljon (30.000,00 KM), za produkciju kratkog igranog filma Devouring architecture i produkciju filmova Sedam strahova i Shipbuilding (20.000,00 KM), za dugometražni igrani film Smrt djevojčice sa žigicama (20.000,00 KM), za dugometražni igrani filmovi Osveta je grah iz narodne kuhinje i Doigravanje
(30.000,00 KM), za dokumentarni film “DREAM TEAM BABE” (4.000,00 KM), za dokumentarni film Bato (4.000,00 KM), za  dugometražni dokumentarni film Bio sam plaćeni propagandist za Hrvatsku (4.000,00 KM) i za realizaciju dugometražnog animiranog filma “Legenda o Ali Paši” (4.000,00 KM).

Pored pomenutog moguće je pronaći još nekoliko spiskova odobrenih sredstava iz oblasti kulture kojasu dodijeljena nešto ranije ove godine, među kojima je i nekoliko filmova.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!