Započeto

Uvođenje mjerljivih kriterija za provjeru i evaluaciju rada tužilaštava

Partije: SDP | Oblasti: Pravna država

Izmjenom zakonske regulative uvesti mjerljive kriterije za provjeru i evaluaciju rada tužilaštava, koja moraju biti podložna reviziji i ocjeni javnosti.

Obrazloženje

Tokom dvije godine mandata 2022-2026, Vijeće ministara BiH provodilo je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

U aprilu 2023. godine u planu konsultacija nalazio se Nacrt Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini (SRSP u BiH), Akcionog plana (AP) i Pregleda pokazatelja za period 2023.-2027.godina, kojom je utvrđena obaveza uspostavljanja kriterija na osnovu kojih će se provoditi ocjenjivanje rada sudija i tužilaca. Kako su za Istinomjer u januaru 2024. godine pojasnili iz Ministarstva pravde BiH, Strategija i Akcioni plan dostavljeni su Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje.


Također, uspostavljena je i radna skupina za pripremu Nacrta zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine. U tekst budućeg zakona su ugrađene i odredbe iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u koje je u septembru 2023. godine usvojila Parlamentarna skupština BiH, a kojim se naglašavaju načela integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnost rada, dvostepenost pri odlučivanju i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija, uključujući podjednako sudije, tužioce i članove VSTV-a BiH.

Dana 24.1.2024. godine održan je šesti sastanak Radne skupine za pripremu Nacrta zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH. Na sastanku su se razmatrala pitanja budućeg sastava VSTV-a, kao i sporne odredbe o tajništvu i uredu disciplinskoga tužitelja. Sredinom marta 2024. godine održan je i sedmi sastanak Radne skupine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!