Nije započeto

Uspostavljanje sistema kontrole utroška i raspodjele sredstava socijalne zaštite

Partije: NiP | Oblasti: Socijalna politika

Uspostavljanje sistema kontrole utroška i raspodjele sredstava socijalne zaštite.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopštilo je 20.3.2024. godine da je tekst zakona o socijalnim uslugama dostavljen na mišljenje prije njegovog upućivanja na razmatranje Vladi Federacije BiH. Ovim zakonom prepoznato je sedam sveobuhvatnih načela kvaliteta socijalnih usluga, a za cilj ima unaprijediti kvalitet života najranjivijih članova društva kroz pružanje socijalnih usluga i podrške, te zaštitu prava i promocije socijalne inkluzije i jednakosti.

Prema riječima resornog ministra Adnana Delića Zakonom o socijalnim uslugama svi oni koji nude neku od socijalnih usluga imat će sistemski riješeno sufinansiranje.

Vlada Federacije BiH utvrdila je 14. maja 2024. godine na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike utvrdila je Nacrt zakona o socijalnim uslugama u FBiH, te ga uputila u daljnju parlamentarnu proceduru.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!