Započeto

Uspostavljanje Centra za djecu sa poteškoćama u razvoju

Opštine: Ilidža

Uspostavit ćemo i Centar za djecu s poteškoćama u razvoju.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata vršene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Iz Općine Ilidža su za Istinomjer 12. decembra 2021. godine naveli da je Općina “u saradnji sa gradskim općinama Centar, Novo Sarajevo finansijski podržala uspostavu dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju”. Kako dalje navode iz Općine, “u planu je da se ovaj projekat proširi na način da se jedan Dnevni centar uspostavi i na području Općine Ilidža, te se “trenutno navedeno analizira kako bi se definisao način realizacije ovog projekta i njegova održivost”.

Prema Izvještaju o izvršenju budžeta Općine Ilidža za 2021. godinu, za sufinansiranje uspostave dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju izdvojeno je 10.000,00 KM.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se 13.6.2023. godine s načelnikom Općine Ilidža Nerminom Muzurom s kojim je razgovarao o potencijalnim projektima bitnim za lokalnu zajednicu. Iz federalnog ministarstva saopćeno je da su Delić i Muzur kao jedan od važnijih projekata istaknuli izgradnju dnevnog centra za djecu s teškoćama u razvoju, koji bi bio javni centar na području općine Ilidža, te bi se finansirao iz federalnog i općinskog budžeta.

Svoju ideju o potrebi osnivanja velikog, javnog dnevnog centra u kojem bi bile ponuđene sve socijalne i edukativno-rekreativne usluge za djecu s teškoćama u razvoju podijelio sam sa načelnikom Muzurom. On je potvrdio da takav jedan projekat Općina Ilidža već ima, kao i zemljište za njegovu gradnju, koje je otkupljeno od Kantona Sarajevo.

Adnan Delić, 13.6.2023.

Na kraju treće godine mandata, iz Općine Ilidža za Istinomjer su istakli da su u saradnji sa resornim ministarstvom i udruženjima iz nevladinog sektora intenzivirane aktivnosti u cilju osiguranja finansijskih sredstava za izgradnju centra za djecu sa poteškoćama u razvoju i definisanje načina funkcionisanja istog, kao i da je preliminarno postignut dogovor o finansiranju.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!