Djelimično ispunjeno

Uspostava Registra finansijskih obaveza u Kantonu Sarajevo

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Ekonomija

Uspostava Registra finansijskih obaveza u Kantonu Sarajevo i usvajanje Zakona o registru finansijskih obaveza;

Obrazloženje

Tokom svog madata Vlada KS provodila je određene aktivnosti na ispunjavanju datog obećanja.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022.

Kako su za Istinomjer potvrdili iz Ministarstva finasija KS u suradnji sa Zavodom za informatiku i statistiku KS izrađen je aplikativni softver u kojem bi se vodio Registar finansijskih obveza Kantona Sarajevo koji je testiran od strane IT i ekonomskih konsultanata.

Zakon o registru finansijskih obaveza u KS je prošao fazu nacrta i javne rasprave, a završetkom razvijanja aplikativnog softvera koji je preduvjet za njegovu implementaciju, u augustu 2022. godine od strane Ministarstva finansija materijal Prijedloga Zakona je upućen na usvajanje. Očekuje se na jednoj od narednih sjednica Vlade Kantona Sarajevo utvrđivanje Prijedloga zakona i upućivanje u skupštinsku proceduru, do u konačnosti donošenja Zakona o Registru finansijskih obaveza u Kantonu Sarajevo čime bi ovaj proces bio okončan.

Ministarstvo finansija KS, august 2022.

Vlada Kantona Sarajevo je na redovnoj sjednici održanoj 25. augista 2022. godine utvrdila Prijedlog zakona o Registru finansijskih obaveza u Kantonu Sarajevo i uputila ga zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo na razmatranje i konačno donošenje.

Jedinstveni registar finansijskih obaveza u Kantonu Sarajevo je po našoj procjeni od izuzetnog značaja i bio bi veliki iskorak u upravljanju finansijskim obavezama i dugom svih javnih ustanova i javnih preduzeća na području Kantona Sarajevo. Ministarstvo finansija KS je, u saradnji sa Zavodom za informatiku i statistiku, internim kapacitetima izradilo IT rješenje i aplikaciju registra koju će korisnici koristiti za unos svih potrebnih podataka, što je bio preduvjet za donošenje i implementaciju ovog zakona. Pored obaveza po kreditima, bit će obavezan unos u ovaj registar, pored ostalog, i obaveza prema dobavljačima roba i usluga koje nisu plaćene u periodu dužem od 180 dana, potencijalne obaveze na osnovu tužbi, nepravosnažnih i pravosnažnih sudskih presuda, po osnovu izvršnih sudskih rješenja, izdatim garancijama i drugo, a sve u cilju centralizovanog, kvalitetnog i efikasnog upravljanja finansijama u KS.

Davor Čičić, ministar finansija KS, 25.8.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!