Započeto

Usklađivanje poticajne politike sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Ekonomija

Usklađivanje poticajne politike sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom Evropske unije, a s ciljem pripreme ukupnog poljoprivrednog sektora za proces pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Na 38. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (VM BiH), održanoj 9.2.2024. godine usvojen je Strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine za period od 2023. do 2027. – okvirni dokument, koji je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih poslova. 

Ovim dokumentom utvrđuju se strateški ciljevi postepenog usklađivanja poljoprivrede i ruralnog razvoja sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom Evropske unije (ZPP EU) i privlačenja investicija, kao što su razvoj konkurentnog, klimatski otpornog i razvijenog poljoprivredno – prehrambenog sektora, veću digitalizaciju i inovacije, upravljanje zemljištem i očuvanje ruralnih područja. Ukupan budžetski okvir Strateškog plana je 1,78 milijardi KM, a iz ostalih izvora se očekuje mobiliziranje dodatnih 533 miliona KM, što zajedno čini 2,24 milijarde KM za pet godina njegove implementacije, navodi se u saopćenju VM BiH. U petogodišnjem periodu planirano je povećanje budžetskih izdvajanja za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja po prosječnoj stopi od 4,6 % godišnje, tako da bi sredstva raspoloživa u 2027. godini trebala biti veća za 20 % u odnosu na početnu godinu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!