Nije započeto

Usklađivanje minimalne plate sa troškovima života

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Cilj SDP-a je krenuti putem usklađivanja minimalne plate sa troškovima života uz istovremeno rasterećenje poslodavaca.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Vlada Federacije je na hitnoj sjednici održanoj 29.12.2023. godine donijela Odluku o iznosu najniže plate za 2024. godinu. Ovom Odlukom je navedeno da se najniža plata utvrđuje za period od 1.1.2024. godine pa do 31.12.2024. godine u iznosu od 619 KM.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec mart 2024. godine iznosi 2.917,50 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 45,86%, dok pokrivenost minimalnom platom iznosi 21,22%. Navedeno je izračunato prema podacima prosječne plate isplaćene u FBiH za mjesec januar 2024. godine koja je iznosila 1.338 KM.


Nakon imenovanja Vlade FBiH federalni premijer Nermin Nikšić najavio je donošenje “seta fiskalnih zakona”, koji obuhvata zakon o doprinosima, zakon o porezu na dohodak i zakon o minimalnoj plati. I krajem jula 2023. godine iz Vlade FBiH je saopćeno da će u najkraćem roku uputiti u parlamentarnu proceduru set fiskalnih zakona, koji se tiču rasterećenja privrede. Međutim Vlada FBiH u prvoj godini mandata nije uputila ovaj set u proceduru. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!