Započeto

Usklađivanje kantonalnih, entitetskih i državnih kriterija za akreditaciju univerziteta

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Obrazovanje

Usklađivanje kantonalnih, entitetskih i državnih kriterija za akreditaciju univerziteta kako bi se onemogućila akreditacija univerziteta koji ne zadovoljavaju uslove opremljenosti, nastavnog kadra i naučno-istraživačkog rada.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Na sjednici Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, održanoj 12.4.2023. godine, data je saglasnost na dokument “Preporuke za regulisanje postupka akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa 1. i 2. ciklusa studija u Bosni i Hercegovini”.

Dokument je izradila radna grupa sastavljena od tri predstavnika predstavnika UP Agencije, tri državna službenika Agencije i tri nadležne obrazovne institucije – Agencija za visoko obrazovanja Republike Srpske, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

Kako se navodi u saopćenju Agencije, zadatak radne grupe bio je izrada dokumenta koji bi doprinio harmonizaciji procesa akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa, imajući u vidu različita zakonska i podzakonska rješenja kojima se ovaj proces reguliše na nivou nadležnih obrazovnih vlasti u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!