Započeto

Uređenje parkova i trgova

Opštine: Centar Sarajevo

Uređeni parkovi i trgovi u kojima će se održavati kulturno-umjetnički događaji;

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata, zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program za Centar - Srđan Mandić

Od aprila ove godine, vršeno je više akcija uređenja parkova i trgova na teritoriji općine Centar. Najznačajniji među njima su uređenje parka “Mirza Delibašić i Davorin Popović”, kao i parka Hastahana.

U parku Hastahana je 17.4.2021. godine započela ekološka akcija kojoj se odazvao veliki broj volontera. Materijal za rad obezbijedila je Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar, a u akciju su se uključili i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Bjelave” i KJKP Rad. U akciji su sudjelovali i vijećnici Općinskog vijeća, uposlenici općinskih službi i članovi mjesnih štabova civilne zaštite Općine Centar.

Ove godine smo se pridružili velikoj proljetnoj eko akciji koju organizuje Vlada Kantona Sarajevo, pod sloganom „Samo čist grad je sretan grad“. Simbolično smo, što se tiče naše opštine, počeli iz Hastahane koja predstavlja simbol borbe građana za očuvanje slobodnih površina. U Hastahani ćemo postaviti nove kante za smeće, nove klupe, i već se prave planovi za revitalizaciji parka. Akcija traje dva mjeseca, tako da pozivam građane da se priključe i daju doprinos u svojim mjesnim zajednicama. Samo zajedno možemo i očistiti grad i održati ga čistim, i ovo je nešto što treba da traje kontinuirano.

Srđan Mandić, 17.4.2021.

Povodom Dana planete zemlje, 22.4.2021. godine, u parku ispred Druge gimnazije realizovana je akcija sadnje mladica drveća. U akciji su sudjelovali i predstavnici Općine Centar, dok je tehničku podršku pružilo Kantonalno javno komunalno preduzeće Park.

Povodom Dana mladih Općine Centar, načelnik Srđan Mandić, zajedno s vijećnikom Denisom Challengerom i predsjednicom Komisije Općinskog vijeća za pitanja mladih  Melisom Lekić, kao i članovima Komisije, zasadio je sadnicu šarenog javora.

Uređenje parka “Mirza Delibašić i Davorin Popović” okončano je 28.6.2021. godine, zahvaljujući saradnji Općine Centar i KJKP Park.

Iz parka su uklonjeni otpad i korov, a tokom radova dekorisana je središnja fontana, te obnovljen mobilijar. Također, zamijenjeni su i ofarbani svi polomljeni dijelovi klupa u parku, te je rekonstruiran obodni kameni zid oko parka.

Služba za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar pripremila je projektnu dokumentaciju za izgradnju workout parka na Trgu Merhemića kod broja 12, na Ciglanama.

U parku je planirano postavljanje gumene podloge na površini od 50 metara kvadratnih, dok će oko fitness parka biti postavljeni plitki ivičnjaci. Od planiranih sprava za rekreaciju biće postavljeno biciklo, te sprave za odgurivanje, body building s podizanjem i zračna hodalica. Projekat izgradnje ovog workout parka okončan je 22.10.2021. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!