U progresu

Uređenje parkova i trgova

Opštine: Centar Sarajevo

Uređeni parkovi i trgovi u kojima će se održavati kulturno-umjetnički događaji;

Izvor: Program za Centar - Srđan Mandić

Puštanjem u rad ambijentalne led-rasvjete krajem jula 2023. godine, završena je rekonstrukcija šetališta “Pješačka zona – Sarajevski ćilim”. Pored toga, i tokom prve dvije godine mandata općinskog načelnika Srđana Mandića zabilježene su i druge aktivnosti na uređenju parkova i trgova.

Izvor: Općina Centar

Općina Centar je za realizaciju ovog projekta obezbijedila 1.300.000 konvertibilnih maraka. Nakon provedenih procedura, za izvođača radova odabrana je firma ITC d.o.o. Zenica, s kojom je sklopljen ugovor.

U martu 2023. godine započeto je postavljanje kamena na šetalištu. Prethodno je urađena kompletna podzemna infrastruktura i zamjena dotrajalih instalacija. U julu je započeto hortikulturno uređenje šetališta “Pješačka zona – Sarajevski ćilim”.

Rekonstrukcija šetališta “Sarajevski ćilim” završena je 26.7.2023. godine.

Podsjećamo, u julu 2020. godine, tokom mandata Nedžada Ajnadžića, održana je prezentacija idejnog projekta “Pješačka zona – Sarajevski ćilim”. Idejni projekat uradio je arhitektonski studio “ZEC”.

Pored ovog projekta, tokom 2023. godine zabilježene su i druge aktivnosti na ispunjenju datog obećanja.

U aprilu 2023. godine Odsjek za javne nabavke Općine Centar pokrenuo je proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača na tekućem održavanju dijela pješačke zone na Merhemića trgu na Ciglanama.

U četvrtak 22. juna 2023. radnici građevinske firme Dinalsa d.o.o. Sarajevo započeli su s pripremnim radovima na sanaciji dijela šetnice Merhemića trga – I faza. Iz Općine Centar dodaju da projekat u potpunosti finansira Općina u iznosu 575.372 KM.

Pored toga, Odsjek za javne nabavke Općine Centar pokrenuo je 21. juna 2023. dvije procedure javnih nabavki, a jedna od njih odnosi se na nabavku opreme za potrebe rekonstrukcije fontane na Merhemića trgu na Ciglanama.

Krajem juna 2023. godine započeto je uređenje gradskog parka Jezero – Betanija za koje je Općina Centar osigurala 896.973,25 KM. Iz Općine je saopćeno da je projektom planirana izgradnja pet dječijih igrališta s novim mobilijarom, uređenje sedam novih rekreativnih zona novim spravama za vježbanje i rekreaciju, izgradnja potpuno nove staze za rolanje te izgradnja zip linea. U okviru radova bit će rekonstruisana i javna rasvjeta, što podrazumijeva ugradnju 18 visokih rasvjetnih tijela te 74 niska rasvjetna tijela u parku.

I tokom 2021. i 2022. godine Općina Centar provodila je aktivnosti na uređenju parkova i trgova.

U parku Hastahana 17.4.2021. godine započela je ekološka akcija kojoj se odazvao veliki broj volontera i volonterki. Materijal za rad obezbijedila je Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar, a u akciju su se uključili i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Bjelave” i KJKP “Rad”. U akciji su sudjelovali/e i vijećnici/e Općinskog vijeća, uposlenici/e općinskih službi i članovi/ice mjesnih štabova civilne zaštite Općine Centar.

Povodom Dana planete zemlje, 22.4.2021. godine, u parku ispred Druge gimnazije realizovana je akcija sadnje mladica drveća. U akciji su sudjelovali i predstavnici Općine Centar, dok je tehničku podršku pružilo Kantonalno javno komunalno preduzeće “Park”.

Povodom Dana mladih Općine Centar, načelnik Srđan Mandić je s vijećnikom Denisom Challengerom, predsjednicom Komisije Općinskog vijeća za pitanja mladih Melisom Lekić i članovima Komisije zasadio sadnicu šarenog javora.

Uređenje parka “Mirza Delibašić i Davorin Popović” okončano je 28.6.2021. godine zahvaljujući saradnji Općine Centar i KJKP “Park”. Iz parka su uklonjeni otpad i korov, a tokom radova dekorisana je središnja fontana te obnovljen mobilijar. Također, zamijenjeni su i ofarbani svi polomljeni dijelovi klupa u parku te je rekonstruiran obodni kameni zid oko parka.

U decembru 2021. godine okončan je projekat izgradnje workout parka na Trgu Merhemića na Ciglanama.

U aprilu 2022. godine Općina Centar obavijestila je javnost da je u toku obnova prvog inkluzivnog parka na području općine Centar – parka “Jelena Vitas”. Za projekat obnove ovog parka izdvojeno je 180.330 KM. Na osnovu sporazuma o sufinansiranju ovog projekta, kojeg su potpisali načelnik Srđan Mandić i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 60.330 KM, dok je spomenuto ministarstvo obezbijedilo 120.000 KM.

Park “Jelena Vitas” otvoren je u maju 2022. godine.

U julu 2022. godine sanirani su stepenište i staza u Velikom parku, a radove su izvodili radnici građevinske firme “Sela”. Sanaciju stepeništa u cijelosti je finansirala Općina Centar.

Sanacija stepeništa i staza u Velikom parku okončana je 20.7.2022. godine.

U novembru 2022. godine postavljen je novi parkovski mobilijar u Radićevoj ulici. Radove su obavili radnici KJKP “Park”. Iz Općine su dodali da je iz općinskog budžeta izdvojeno 250.000 KM za uređenje manjih javnih i zelenih površina na području ove lokalne zajednice.

Polovinom decembra 2022. godine započeta je i izgradnja novog dječijeg i street workout parka na Breki. Riječ je o projektu kojeg finansira Općina Centar u iznosu 32.426 KM, dok će za realizaciju projekta, osim spomenute građevinske firme, biti zaduženo i Kantonalno javno komunalno preduzeće “Park”.

Krajem maja 2023. godine načelnik Općine Centar Srđan Mandić putem svoje Facebook stranice obavijestio je javnost da je završena obnova dječijeg igrališta na uglu Dalmatinske ulice i Ulice Mehmeda Spahe u ovoj općini.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!