U progresu

Zeleni pojas od Druge gimnazije do Šipa

Opštine: Centar Sarajevo

Zeleni pojas od Druge gimnazije do Šipa sa sadržajima za djecu, rekreaciju i odmor.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program za Centar - Srđan Mandić

Krajem juna 2023. godine započelo je uređenje gradskog parka Jezero – Betanija, za koje je Općina Centar osigurala blizu 897 hiljada KM. Park je otvoren 14.10.2023. godine. Pored ovog projekta, Općina je i ranije provodila aktivnosti na uređenju zelenog pojasa od Druge gimnazije do Šipa.

Izvor: Općina Centar

Uređenje parka Betanija započeto je 30.6.2023. godine.

Uređenje parka Betanija započeto je 30.6.2023. godine. Nakon provedene tenderske procedure, za izvođača radova odabran je konzorcij firmi MIBRAL d.o.o. Sarajevo i FLEX INVEST d.o.o. Sarajevo, a nadzorni organ je firma ENERGOINVEST d.d. Sarajevo.

Kako je saopćeno iz Općine krajem juna, projektom je planirana izgradnja pet dječijih igrališta s novim mobilijarom, uređenje sedam novih rekreativnih zona s novim spravama za vježbanje i rekreaciju, izgradnja potpuno nove staze za rolanje te izgradnja zip linea. Dodali su da će u okviru radova biti rekonstruisana i javna rasvjeta, što podrazumijeva ugradnju 18 visokih rasvjetnih tijela te 74 niska rasvjetna tijela u parku.

Pored ovog projekta, i tokom 2021. i 2022. godine zabilježene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Načelnik Mandić je u septembru 2022. godine s predstavnicima KJKP “Park” na lokalitetu Šipa zasadio 30 stabala crvenolisnog javora. Polovinom novembra 2021. godine, zajedno s poduzetnicima koji su dobili podršku kroz projekat “EU4Business”, načelnik Mandić, šef kooperacija pri Delegaciji EU u BiH Stefano Ellero i Lejla Tanović, koordinatorica u Međunarodnoj organizaciji rada, zasadili su u gradskom parku Betanija nova stabla. 

I povodom Dana planete Zemlje 22.4.2021. godine u parku ispred Druge gimnazije realizovana je akcija sadnje mladica drveća. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!