Ispunjeno manjim dijelom

Unaprjeđenje rada JU „Centar za napredne tehnologije”

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Ekonomija

Podržati i unaprijediti rad JU „Centar za napredne tehnologije” uz snažnije povezivanje sa naučnom akademskom zajednicom i to onim djelom koji je aktivno uključen u projekte u i van BiH posebno prema projektima vezanim za EU fondove. Time se dobiva kompletna slika i mogučnost da se razvija i ojačava naučno istraživački rad i usmjerava u pravcu modernih naučnih trendova. Standardizacija i certifikacija – ISO9001, ISO14001, ISO27001 (tokom 2020. godine nastaviti sa procedurama za dobijanje standarda). Organizovani su preliminarni razgovori sa osobama koji će Centar voditi kroz procedure za dobivanje certifikata).

Standardizacija i certifikacija – NATO AQAP2110 (tokom 2020. godine započeti sa procedurama svjesni stvarnih moguĆnosti i obima kojeg možemo ispuniti, jer BiH još uvijek nije članica NATO. Uz asistenciju Centra „Pretis“ d.d. oformiti tim za pripremu standarda u obimu koji je u ovom trenutku moguć.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Govoreći o Centru za napredne tehnologije Sarajevo, koji kao Javna ustanova djeluje pri Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, 22. 4. 2020. godine na zajedničkoj konferenciji za medije Vlade Kantona Sarajevo i Štaba civilne zaštite KS direktor ovog centra Ensar Mulaosmanović istakao je pored ostalog da Centar svoje aktivnosti preusmjerio u borbu protiv pandemije koronavirusa:

Ovaj centar je blagovremeno svoje ranije isplanirane aktivnosti za ovu godinu, preusmjerio u borbu protiv pandemije koronavirusa. Na osnovu dogovora koji je postignut između ministra privrede KS Draška Jelačića i ministra unutrašnjih poslova KS Ismira Juske, Centar je započeo izradu zaštitnih vizira. Danas je isporučeno 55 komada različitih vrsta.

Esnar Mulaosmanović, 22. 4. 2020. 

On je najavio da će se za potrebe MUP-a KS nastaviti s izradom ovih vizira, ali i za zdravstvene ustanove i ostale sugrađane. Sa inženjerima iz ovog centra i njihovim vanjskim saradnicima radi se i na izradi i druge opreme, odnosno specijalnih maski za karbon koja se takođe koristi u zaštiti od virusa i bakterija bilo koje vrste.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!