Ispunjeno manjim dijelom

Unaprjeđenje položaja Vijeća nacionalnih manjina KS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Pravna država

Unaprijediti položaj Vijeća nacionalnih manjina KS kao savjetodavnog tijela Skupštine i Vlade KS.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Na sjednici održanoj 29. 5. 2020. godine, Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na prijedlog ministrice Merse Kusture usvojila Informaciju Ministarstva pravde i uprave KS o izvršenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine i preporuka institucije Ombudsmena Bosne i Hercegovine.
S tim u vezi, Vlada Kantona Sarajevo je naložila resornim ministarstvima na koje se odnose odluke, presude i preporuke da intenziviraju aktivnosti na provođenju odluka ustavnih sudova BiH i preporuka Institucije ombudsmena BiH  kao i da vrše nadzor nad provođenjem preporuka iz svoje oblasti (preporuke koje se odnose na javna preduzeća, javne ustanove, upravne organizacije i druge organe javnog sektora).

Također, Vlada je obavezala resorna ministarstva da jednom mjesečno, a najkasnije do 25. u mjesecu, obavještavaju Ministarstvo pravde i uprave o poduzetim aktivnostima na implementaciji odluka i presuda ustavnih sudova Bosne i Hercegovine i preporuka Institucije ombudsmena Bosne i Hercegovine, kako bi Ministarstvo pravde i uprave kvartalno informisalo Vladu KS o poduzetim aktivnostima na implementaciji odluka i presuda ustavnih sudova BiH i preporuka institucije Ombudsmena BiH.

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Mersa Kustura i sekretar ovog ministarstva Indira Šulović održale su 12. 10. 2020. godine sastanak sa predstavnicima Vijeća nacionalnih manjina KS Davorom Ebnerom i Mirzom Redžićem. Kao je na zvaničnoj stranici tog ministarstva navedeno, razgovarano je o planovima i programu rada Vijeća u novom sazivu, kao i njegovoj saradnji sa Ministarstvom pravde i uprave.

Nakon isteka četvorogodišnjeg mandata prethodnom sazivu Vijeća, nedavno je održana konstituirajuća sjednica i izabrano novo rukovodstvo ovog stalnog savjetodavnog tijela Skupštine KS. Sastavljeno je od predstavnika nacionalnih manjina, u skladu s odredbama Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u KS-u. Ministrica Kustura istakla je da će Ministarstvo nastaviti pružati punu podršku njegovom radu i djelovanju, te je izrazila očekivanja da će dobra saradnja biti nastavljena i ubuduće. Sa predstavnicima Vijeća razgovarala je, između ostalog, o nastavku projekta izgradnje Austrijske kuće, koji zajednički realizuju Kanton Sarajevo i Općina Centar, a u okviru kojeg će prostor za rad dobiti i ovo vijeće. Razgovarano je i o programu Dana nacionalnih manjina Kantona Sarajevo, čije obilježavanje će i ove godine finansijski podržati Kanton Sarajevo.

Ministarstvo pravde i uprave KS, 12. 10. 2020. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!