Djelimično ispunjeno

Unaprjeđenje koordinacije u rješavanju nagomilanih problema u radu

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Pravna država

S ciljem aktivnijeg rješavanja nagomilanih problema u radu, unaprijediti koordinaciju sa sudovima, Tužilaštvom KS, advokatskom i notarskom komorom, Zavodom za besplatnu pravnu pomoć, Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove, Upravnom inspekcijom i dr. kantonalnim i federalnim institucijama i tijelima po navedenim pitanjima.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi obećanja su djelimično ispunjeni.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministrica pravde i uprave Mersa Kustura održali su  10. 4. 2020. godine sastanak sa predsjednicom Općinskog suda u Sarajevu Janjom Jovanović i sudijom Kantonalnog suda u Sarajevu Aminom Begović, u svojstvu zamjenice predsjednice Suda.

Kako je na zvaničnoj stranici Ministarstva pravde i uprave KS navedeno, otvorena su brojna pitanja i teme vezane za funkcioniranje pravosuđa, te su izneseni konkretni problemi sa kojima se sudovi susreću u praksi te razmotrene i mogućnosti unapređenja postojećih kadrovskih i materijalnih resursa sudova shodno njihovim potrebama, kako bi se omogućila puna efikasnost postupanja. Tom prilikom ministrica Kustura je između ostalog naglasila da je od strane Ministarstva pravde i uprave, u saradnji sa sudovima i nadležnim ministarstvima, planirano pokretanje aktivnosti na rješavanju brojnih pitanja koja direktno utiču na efikasnost rada pravosudnih organa.

Ove aktivnosti tiču se iniciranja neophodnih izmjena, unapređenja postojećeg zakonodavnog okvira, reguliranja sudskih taksi i troškova branilaca u krivičnom postupku, do aktivnosti na unaprijeđenu naplate potraživanja sa kantonalnim javnim preduzećima u oblasti komunalnih usluga, budući da se još uvijek najveći broj predmeta na Općinskom sudu u Sarajevo odnosi na ovu vrstu sporova.

Ministarstvo pravde i uprave KS, 10. 4. 2020.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministrica pravde i uprave Mersa Kustura i njena pomoćnica za pravosuđe i izvršenje sankcija i mjera Irena Zima posjetili su 15. 6. 2020. godine Općinski sud u Sarajevu. Kako je na zvaničnoj stranici Ministarstva pravde i uprave KS navedeno, kako bi se smanjio pritisak na Općinski sud usljed formiranja sudskih predmeta zbog neizmirenih računa za pružene komunalne usluge, dogovoreno je da će Ministarstvo pravde i uprave u saradnji sa ministarstvima komunalne privrede i infrastrukture, te prostornog uređenja i zaštite okoliša KS pokrenuti aktivnosti na unapređenju sistema naplate u ovoj oblasti.

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Mersa Kustura sa saradnicima održala je 22. 6. 2020. godine sastanak sa predsjedavajućim Odbora državne službe za žalbe Federacije Bosne i Hercegovine Perom Matijevićem. Tema sastanka je bila saradnja Kantona Sarajevo sa Odborom državne službe za žalbe Federacije Bosne i Hercegovine u rješavanju žalbi sa područja Kantona Sarajevo, te nastavak finansijske podrške koju ovo kantonalno ministarstvo pruža Odboru državne službe za žalbe Federacije BiH.

U posjeti Kantonalnom sudu u Sarajevu 8. jula 2020. godine, ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Mersa Kustura izrazila je zadovoljstvo postignutim nivoom saradnje sa Kantonalnim sudom, te istakla da će od Ministarstva i ubuduće biti pružana puna podrška njegovom radu, s ciljem postizanja još boljih rezultata u narednom periodu. Ovom prilikom, razmotrene su i mogućnosti unapređenja postojećih kadrovskih i materijalnih resursa Suda, imajući u vidu zakonsku obavezu Kantona da obezbjeđuje finansijska sredstva za rad sudova shodno njihovim potrebama, kako bi se omogućila puna nezavisnost, nepristrasnost i efikasnost postupanja.

Na sastanku održanom 15. 7. 2020. godine, kako stoji na zvaničnoj stranici Ministarstva pravde i uprave KS, ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture je obezbijedilo sredstva u iznosu od 50.000 KM i potpisalo sporazum sa Općinskim sudom, koji će nakon saglasnosti Ministarstva pravde i uprave uposliti 15 dostavljača u cilju što efikasnijeg i bržeg dostavljanja pismenih obavještenja.

Na sastanku premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića i ministrice pravde i uprave Merse Kusture sa predstavnicima Federalnog ministarstva pravde 17. 7. 2020. godine razgovarano je o harmoniziranju propisa kao i unapređenju rada državne službe na nivou FBiH. Na zvaničnoj stranici Ministarstva pravde i uprave KS, navodi se da je ovim putem uspostavljena koordinaciona struktura za reformu javne uprave u saradnji sa resornim kantonalnim ministarstvima i imenovanim kantonalnim koordinatorima za te aktivnosti, uz podršku kantonalnih i Federalne vlade.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!