Djelimično ispunjeno

Unaprijeđenje zapošljavanja boračke populacije

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Socijalna politika

Osigurati što efikasnije zapošljavanje pripadnika ove populacije, radeći na općem rješavanju problema nezaposlenosti, te stvaranju uslova da žive od svog rada, a ne od socialnog davanja. U tom smislu, inicirat ćemo i pored ostalog raditi na realizaciji sljedećih mjera: a) Priprema i sprovođenje Programa odrađivanja pripravničkog staža najprije za djecu šehida, poginulih, umrlih i nestalih branitelja a potom i za ostale kategorije iz reda boračke populacije u saradnji sa JU ”Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo”; b) Svjedoci smo otežanog zapošljavanja svih kategorija stanovništva, a naročito nezaposlenih pripadnika boračke populacije koje možemo okvalifikovati kao najranjivija teško zapošljiva lica. Stoga smatramo da je neophodno u saradnji sa JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ osmisliti i realizirati posebne programe zapošljavanja za ovu kategoriju, najprije za demobilizirane branitelje; c) Mjere inteziviranja aktivnosti na programima zapošljavanja boračke populacije kroz podršku u osnivanju i radu boračkih zadruga, omogućavanju održivosti već zaposlenih putem boračkih zadruga, kao i subvencioniranje troškova zakonskih revizija u cilju olakšavanja rada ovim zadrugama.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi obećanja su djelimično ispunjeni.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

U rebalansu Budžeta za 2020. godinu  naveden je transfer za podsticaj zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica u iznosu od 327.511 KM.


Ministarstvo za boračka pitanja KS u aprilu 2020. godine, raspisalo je javni poziv za “Program sufinansiranja zapošljavanja i održavanja postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama sa područja Kantona Sarajevo za 2020/2021” po osnovu “Mjera sufinansiranja zapošljavanja boračke populacije i održavanja postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama sa područja Kantona Sarajevo”, koje su usvojene 7. aprila 2020. godine.

Ministar je 30. juna potpisao ugovore sa predstavnicima 12 zadruga po ovom osnovu za koje je po ovom osnovu osigurano zaposlenje na period od najmanje godinu dana za 18 pripadnika boračke populacije. Za 42 pripadnika, koji su već zaposleni u zadrugama, omogućeno sufinansiranje plaća i pratećih zakonom propisanih obaveza po osnovu poreza i doprinosa za period od šest mjeseci.

Na sjednici Vlade KS održanoj 3. septembra 2020. godine, usvojena je Uredba o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica u institucijama u Kantonu Sarajevo, Gradu Sarajevo i općinama u Kantonu Sarajevo (Uredba), a koju je Ministar za boračka pitanja KS 7. septembra prezentovao javnosti.

Istinomjer je o uredbi pisao u septembru 2020. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!