U progresu

Unapređenje saradnje s Ministarstvom sigurnosti, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Policijskom upravom Ilidža

Opštine: Ilidža

Unaprijedit ćemo saradnju s Ministarstvom sigurnosti, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Policijskom upravom Ilidža.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Općina Ilidža kontinuirano je tokom prve tri godine mandata podržavala Policijsku upravu Ilidža kojoj je uručena nova oprema, bicikli i skuter. 

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur održao 7. januara 2021. godine sastanak s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmom Cikotićem na temu aspekta sigurnosti i rješavanja problema koji su nastali migrantskom krizom.

Na sastanku je dogovoreno da će Općina Ilidža i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u narednom periodu kroz partnerske odnose i zajedničku saradnju poduzeti neophodne korake za povećanje stepena sigurnosti u samom kampu te da će Općina biti informisana i uključena u sve naredne aktivnosti po ovom pitanju. Na sastanku je istaknuto i da neće biti povećanja broja migranata u migrantskom kampu Blažuj te da je konačni cilj smanjenje broja migranata.

Načelnik Muzur i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Općine Ilidža Redžo Lemezan razgovarali su 26. januara 2021. godine s komandirom Pete policijske uprave Ilhanom Šabićem o sigurnosnoj situaciji na području ove lokalne zajednice. Na sastanku je dogovoreno da će se zajedničkim djelovanjem Općine i policije, uz saradnju građana, pristupati rješavanju problema u ovoj lokalnoj zajednici.

Muzur i Lemezan uručili su 11. oktobra 2021. godine opremu Policijskoj upravi Ilidža u vrijednosti od 50.000 KM. Općina Ilidža je u budžetu za 2021. godine izdvojila sredstva za ovu namjenu te po specifikacijama koje je dostavila Policijska uprava nabavila opremu.

Ranije iste godine, Općina Ilidža uručila je dva bicikla s posebnom opremom koja su nabavljena po specifikacijama koje je dostavila Policijska uprava Ilidža. Bicikla su nabavljena za potrebe unapređenja djelovanja Policijske uprave na terenu.

Načelnik Muzur je u aprilu 2022. godine posjetio Policijsku akademiju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) povodom donacije Općine Ilidža, skupa s Općinom Novo Sarajevo, namjenskih sredstva za opremanje sale za borilačke sportove i teretane u Policijskoj akademiji FMUP-a.

Iz Općine Ilidža 3. novembra 2022. godine saopćili su da su nastavili s kontinuiranom podrškom Policijskoj upravi Ilidža i da je tom prilikom Policijskoj upravi Ilidža isporučen skuter kao priprema za narednu sezonu.

Načelnik Muzur naglasio je kako se u vrlo kratkom periodu očekuje i isporuka obuće za ilidžanske policajce, a da “jedan od najvećih zajedničkih interesa Općine Ilidža i Policijske uprave Ilidža u narednom periodu svakako predstavlja postavljanje videonadzora na cijeloj teritoriji općine Ilidža”.

U julu 2023. godine u posjeti Općini Ilidža bio je federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak. Kako su istakli tom prilikom iz Općine, iskazana je obostrana podrška za nastavak saradnje sa ovim ministarstvom. 

Na sastanku s ministrom unutrašnjih poslova Admirom Katicom i direktoricom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belmom Barlov 11.9.2023. godine, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur razgovarao je o izgradnji nove zgrade Policijske uprave na Ilidži, istakavši da je “vrijeme da općina Ilidža dobije novu, moderno opremljenu, kapacitiranu zgradu i kompleks Policijske uprave Ilidža”. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!