Ispunjeno manjim dijelom

Unaprijeđenje politike poticaja u poljoprivrednoj djelatnosti

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Ekonomija

Uz prethodnu analizu korištenja već odobrenih poticaja, nastaviti i unaprijediti politiku poticaja u poljoprivrednoj djelatnosti. Također, izvršiti preispitivanje postojećih propisa u svrhu dodjele poticaja u poljoprivredi. Dodjelu planiranih sredstva za podsticaje u poljoprivredi sprovoditi po propisanim procedurama i prioritetima kako bi se sredstva dodijelila proizvođačima u onom ciklusu proizvodnje kada su najpotrebnija.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Kako je 24. 8. 2020. godine navedeno na njenoj zvaničnoj stranici, Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku kojom se utvrđuju kriteriji za utrošak sredstava u vidu novčanih podsticaja realizaciji pojedinačnih projekata iz oblasti poljoprivrede koji se ocijene značajnim za razvoj poljoprivredne proizvodnje na području Kantona Sarajevo u 2020. godini, a za te svrhe su planirana sredstva u ukupnom iznosu od 150.000 KM.

Tom prilikom, uz navedene utvrđene kriterije naglašeno je da će na ova sredstva moći aplicirati samo kandidati koji nisu koristili sredstva po ovom modelu podsticaja u 2019. godini, te je istaknuto da će projekt s kojim će aplicirati morati sadržavati razrađen finansijski dio sa očekivanjima o efektima njegove implementacije.

Inače, u Budžetu KS za ovu godinu izdvojeno je oko pet miliona KM za poticaj poljoprivredi, što je za oko milion KM više u odnosu na prethodnu godinu.  Od tih pet miliona KM, u ovoj godini je utrošeno, odnosno raspoređeno, oko 2.700.000 KM za različite vidove podrške ovoj grani privrede, dok će ostatak sredstva, u skladu s propisanim procedurama i programom rada Ministarstva, biti raspoređen do kraja godine za podršku biljnoj i animalnoj proizvodnji, nabavku poljoprivredne opreme, kupovinu zemljišta, izgradnju štalskih objekata…

Vlada KS, 24. 8. 2020. 

Javni poziv za finansiranje realizacije pojedinačnih projekata iz oblasti poljoprivrede na području Kantona Sarajevo objavljen je 7. 9. 2020. godine na zvaničnoj stranici Ministarstva privrede KS. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!