Ispunjeno manjim dijelom

Unapređenje sigurnosti i bezbjednosti u saobraćaju u KS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Pravna država

Unaprijeđenje sigurnosti i bezbjednosti u saobraćaju na KS u saradnji sa MUP KS i Institucijama koje se bave istraživanjem saobraćaja. Glavni i osnovni cilj je bez poginulih u saobraćaju u KS, organizovati edukacije učesnika u saobraćaju.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem i dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu doc.dr. Amel Kosovac 21. 7. 2020. godine potpisali su Protokol o poslovno-tehničkoj saradnji kojim se definišu osnove saradnje Ministarstva i Fakulteta kroz veće približavanje prakse i teorije u svim vidovima saobraćaja. Kako je tom prilikom rečeno, fokus saradnje će biti na unapređenju funkcioniranja javnog prijevoza u KS, te planiranje i razvoj prijevoza kroz brojne segmente njegovog organiziranja i funkcioniranja.

Zajednički cilj je raditi na unapređenju znanja studenata kroz konkretne primjene iz prakse, zajednički razvoj i unapređenje praktične nastave na predmetima svih vidova saobraćaja. Naučnoistraživački rad i saradnja na stručnom usavršavanju uposlenika Ministarstva saobraćaja također će biti dio njihove buduće saradnje. Kako je istaknuto u Protokolu, ciljevi unapređenja su definisani kroz unapređenje edukacije i akcentiranje tržišnih potreba, kao i rad i praktična nastava studenata na rješavanju izazova i problema iz realnog sektora.

Ministarstvo saobraćaja KS, 21. 7. 2020. 

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, 15. 10. 2020. godine upriličeno je svečano otvaranje koridora za slijepa i slabovidna lica ispred prostorija Udruženja slijepih Kantona Sarajevo.

Kako bi omogućilo sigurnije kretanje za slijepe i slabovidne osobe, Ministarstvo saobraćaja KS finansiralo je i okončalo projekt taktilnih površina i zvučne saobraćajne signalizacije za slijepe i slabovidne osobe na užem lokalitetu naselja Skenderija. Vrijednost projekta iznosi 240.000 KM. Projektom je obuhvaćeno 12 ključnih tačaka na ovom području, obuhvaćene su sve semaforizirane raskrsnice i pješački prelazi, kao i autobuska, trolejbuska i tramvajska stanica. Time je slijepim i slabovidnim osobama omogućeno korištenje javnog gradskog prijevoza, samostalno kretanje i obavljanje svakodnevnih poslova, ali i olakšalo kretanje do njihovog doma koji se nalazi u Ulici Podgaj.

Ministarstvo saobraćaja KS, 15. 10. 2020. 

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i Vijeće za sigurnost saobraćaja na cestama u Kantonu Sarajevo 2. 12. 2020. godine službeno su započelli aktivnosti na realizaciji kampanje pod nazivom „Znaš o čemu pričam“, s ciljem prevencije i unapređenja sigurnosti saobraćaja na cestama našeg kantona.

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici Ministarstva saobraćaja KS, iz tog razloga, snimljena su tri promotivna video spota o značaju korištenja dječijih autosjedalica, problematici korištenja mobitela u vožnji, te vožnji pod uticajem alkohola.

“Televizija Sarajevo je, povodom početka njihovog službenog prikazivanja, pripremila prilog HD rezolucije sa izjavama ključnih aktera ove kampanje – član Vijeća Adnan Alikadić, ministar saobraćaja i predsjednik Vijeća Adi Kalem, premijer Mario Nenadić i glumac Enis Bešlagić, a koji možete preuzeti i pogledati na sljedećem linku:

https://wsi.li/dl/NegpphiShJ93GFEoz/a04608

Ovom prilikom, objavljujemo i link na kojem je moguće pogledati sva tri spota, čiji krator i glavni lik je glumac Bešlagić:

https://we.tl/t-y8xIzhGszl

Ministarstvo saobraćaja KS, 2. 12. 2020. 

Na sjednici održanoj 3. 12. 2020. godine Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Plana održive urbane mobilnosti za Kanton i Grad Sarajevo. Ministar saobraćaja KS Adi Kalem naveo je tom prilikom da se radi o strateškom dokumentu koji podrazumijeva historijski iskorak ka savremenim konceptima urbane mobilnosti za period od 2020. do 2025. godine. Ovo je, po njegovim riječima, ujedno i prvi ovakav plan u Bosni i Hercegovini.

Novi pristup planiranju urbane mobilnosti podrazumijeva izradu strategije koja može potaknuti prelazak na čistije i održivije načine transporta, kao što su pješačenje, biciklizam, javni prijevoz, nove obrasce vlasništva i korištenja automobila, upotrebu novih tehnologija, te usvajanje novih koncepata održive gradske logistike.

Adi Kalem, 3. 12. 2020. 

Kalem je i podvukao da ovaj plan ima za cilj rješavanje problema koje današnji prometni sistemi generišu, prvenstveno misleći na stradanja ljudi u saobraćajnim nesrećama, gubitku vremena tokom vožnje, štetnog uticaja na okoliš, a samim time i na zdravlje ljudi, ali i da doprinese povećanju atraktivnosti i kvalitete urbanog okruženja i dizajna za dobrobiti građana, ekonomije, te društva u cjelini.

U organizaciji Vijeća za sigurnost saobraćaja 9. 12. 2020. godine održana je online konferencija pod nazivom: “Sigurnost saobraćaja na cestama u Kantonu Sarajevo”, koju je otvorio ministar saobraćaja KS Adi Kalem.

Kako je na zvaničnoj stranici Ministarstva saobraćaja KS navedeno, na konferenciji je učestvovalo 35 učesnika iz svih institucija koje se bave ili su u direktnoj vezi sa poljem upravljanja, organizacije, inspekcije, kontrole, planiranja, edukacije, te ostalih saobraćajnih stručnjaka i participanata koji su iskazali svoje interese u ovoj oblasti.

Ovim povodom, doneseni su i usvojeni sljedeći zaključci:

– Poboljšanje projektnih rješenja saobraćajne infrastrukture kroz konstantnu edukaciju projektanata u oblasti sigurnosti saobraćaja;

– Poboljšanje saradnje nadležnih upravitelja cesta, međusobno kao i sa drugim subjektima u cilju zajedničkog planiranja, sufinansiranja i realizacije projekata saobraćajne infrastrukture;

– Nastavak preventivnih akcija promocije sigurne vožnje djece, opasnosti vožnje pod uticajem alkohola i korištenja mobitela u vožnji;

– Priprema ciljeva i akcionih planova za period 2021-2030. u području poboljšanja sigurnosti saobraćaja;

-Organizacija skupova/konferencija svakih šest mjeseci kao mogućnost razmjene iskustava i praćenja rezultata; 

– Pokrenuti inicijativu prema Ministarstvu komunikacija i transporta BiH da se u ZOOBSU propiše mjera privremenog ili trajnog oduzimanja vozila od višestrukih povratnika u činjenju teških saobraćajnih prekršaja;

– Pokrenuti inicijativu kod Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo da se provede analiza opravdanosti polaganja praktičnog dijela ispita za vozača na utvrđenim rutama u cilju poboljšanja psiho motornih vještina novih vozača;

– Stvaranje boljih radnih uslova za mobilne radnike u saobraćaju u funkciji poboljšanja sigurnosti saobraćaja;

– Adekvatnije obilježavanje radova na cesti;

-Usklađivanje rada semafora u cilju uspostave zelenog vala.

Ministarstvo saobraćaja KS, 9. 12. 2020. 

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je 30. 12. 2020. godine, izrazivši svoje zadovoljstvo zbog realizacije projekta Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, pod nazivom “Air Pollution Management and Smart Parking Solution”, dalo punu podršku implementaciji jednog ovakvog projekta.

Procjena je da veliki dio gradskih gužvi i dodatno zagađenje zraka nastaju uslijed traženja slobodnog parking mjesta. Kako bi se doprinijelo smanjenju emisije plinova, reduciranju saobraćajne gužve, te povećavala sigurnost u saobraćaju od velikog značaja je ovako Smart rješenje. Ministarstvo saobraćaja KS je dalo saglasnost za dvije ulice, i to Brodac i Bistrik, gdje je firma CET Energy implemetirala tehničko rješenje detekcije slobodnih parking mjesta putem IP kamera, koje imaju funkciju senzora, te serverima šalju informaciju o zauzetosti svakog parking mjesta. Sistem detekcije putem IP kamera ne samo da ima funkciju prikaza parking mjesta već i prikazuje podatke koji služe za ekonomske proračune, a najvažnije utiče na ekologiju i poboljšava kvalitet zraka, jer vozači ne kruže više puta u potrazi za slobodnim parking mjestom, a samim tim ne usporava se saobraćaj i ne prave se gužve.

Ministarstvo saobraćaja KS, 31. 12. 2020. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!