Ispunjeno manjim dijelom

Unapređenje IT poduzetništva

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Ekonomija

Nastaviti sa aktivnostima oko unapređenja IT poduzetništva.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministri privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i finansija Draško Jeličić, Faruk Kapidžić i Jasmin Halebić 30. 6. 2020. godine održali su sastanak sa predstavnicima “Bit alijanse” – udruženja koje okuplja 60 uspješnih IT kompanija na prostoru čitave Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom potvrđeno je da je neophodno zakonsko proglašenje IT industrije strateškom industrijom za KS i BiH, jer je to preduslov za implementaciju brojnih značajnih projekata u svim segmentima života, zajednički je zaključak ovog sastanka.

Digitalizacija i digitalna transformacija sistema, institucija obrazovanja, zdravstva, svih elemenata privrede i njihovog funkcionisanja nužna je svima nama. Ono na čemu želimo bazirati saradnju s vama je ‘proizvodnja’ kadrova u oblasti IT industrije koji nam zaista trebaju ali i realizacija brojnih projekata koji se odnose na sve navedene oblasti, od kojih su neki i započeti. Ova Vlada je opredijeljena za nastavak njihove realizacije, ali i da kroz nova zakonska i druga rješenja stvara preduslove za napredovanje mladima, da im omogući ostanak i rad ovdje.

Mario Nenadić, 30. 6. 2020.

Kako je još rečeno, na Nenadićev prijedlog, pripremit će se memorandum o saradnji Vlade i Alijanse kojim će biti precizirani detalji buduće saradnje i aktivnosti.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić tom prilikom je kazao da je Strategija razvoja IT sektora potvrđena kao platforma saradnje za finansiranje aktivnosti resornih ministarstava i IT kompanija i njihovih asocijacija.

Također, u Kantonu Sarajevo se mogu donošenjem odgovarajućih propisa, na kojima se radi, kao što je prednacrt zakona o podsticanju strateških industrija, osigurati dodatna finansijska sredstva za podršku IT sektoru.

Jasmin Helebić, 30. 6. 2020. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!