Započeto

Uključiti veći broj gazdinstava u sistem poljoprivrednih podsticaja

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Nakon sastanka sa poljoprivrednicima iz Semberije, održanog 24.9.2022. godine, Milorad Dodik je obećao uključivanje većeg broja gazdinstava u sistem poljoprivrednih poticaja.

“U narednoj proizvodnoj sezoni smanjićemo minimalni broj junadi sa pet na dva, čime ćemo uključiti veći broj gazdinstava u sistem poljoprivrednih podsticaja. Sličnu korekciju uradićemo i kod proizvođača tovnih svinja.”

Izvor: ATV

Početkom februara 2023. godine u Službenom glasniku RS objavljen je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji u 2023. godini, a 10.3.2023. godine objavljen i Javni poziv za podnošenje prijava za odobravanje novčanih poticaja za kapitalne investicije u 2023. godini

Pravo na poticajna sredstva korisnici su mogli ostvariti za nabavku poljoprivredne mehanizacije, investicije u stočarsku i biljnu proizvodnju, za preradu poljoprivrednih proizvoda te u adaptaciju, izgradnju i opremanje ribogojilišta.

Agencija za agrarna plaćanja RS objavila je Spisak korisnika koji ispunjavaju uslove za rezervaciju sredstava za kapitalne investicije za 2023. godinu i to za kombajn i traktor, poljoprivrednu mehanizaciju, opremu na farmama, objekte u stočarskoj proizvodnji, nabavku osnovnog stada, plastenike, višegodišnje zasade, protivgradnu mrežu, navodnjavanje, boks palete, organsku proizvodnju, preradu poljoprivdednih proizvoda na gazdinstvu za fizička i pravna lica te ribogojilišta. 

U Budžetu za 2022. godinu, Subvencije za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela iznosile su    75.000.000 KM, dok su budžetom za 2023. godine one povećane na 180.000.000 KM, što se nije mijenjalo ni nakon rebalansa Budžeta za 2023. godinu, kao ni u prijedlogu Budžeta za 2024. godinu. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!