Neispunjeno

Uklanjanje nedostataka u primjeni eksterne mature

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Obrazovanje

Otkloniti uočene nedostatke u primjeni eksterne mature.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS dato obećanje nije ispunjeno.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Eksterna matura u osnovnim školama za 2019/2020. školsku godinu nije održana, nakon što se u aprilu oglasio Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, odnosno Kantonalni odbor Kantona Sarajevo sa mišljenjem da učenici 9. razreda u školskoj 2019/2020. godini uopće ne trebaju polagati eksternu maturu, jer bi zbog epidemiološke situacije eksterna matura prouzrokovala ogroman stres učenicima, ali i nastavnicima i roditeljima učenika.

Eksterne mature, neće biti polaganja eksterne mature. Mi smo ove godine odlučili da izvršimo ekvivalent eksterne mature. To nije nešto što je nepoznato i što se nije radilo ranije. Ekvivalent eksternoj maturi podrazumjeva da se računa prosjek ocjena posljedna 4 razreda osnovca. Na taj način osnovac dobije svoju prosječnu ocjenu kao da je polagao eksternu maturu.

Anis Krivić, 19. 5. 2020.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!