Započeto

Ukidanje neporeskih nameta

Partije: NDP | Oblasti: Ekonomija

Ukidanjem većine neporeskih nameta, rasteretićemo privredu i pokrenuti nova zapošljavanja.

Obrazloženje

U prvih godinu dana rada Vlade RS vršene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Plan za bolju Srpsku

Najveći problem sa neporeskim ili parafiskalnim nametima, koji guše privredu i ne dopuštaju razvoj preduzeća, jeste to što se novac prikupljen na osnovu njih troši nenamjenski. Naravno, zabrinjavajući je i broj takvih nameta. Prema podacima Ureda koordinatora za reformu javne uprave na nivou BiH registrovana su 203 neporeska nameta, u FBiH 198, od čega 95 na federalnom nivou, 77 na kantonalnom i 26 na opštinskom, dok je u RS registrovano 286, a u Brčko distriktu 177 neporeskih nameta.

Republika Srpska je 2018. godine usvojila Zakon o poreskom sistemu kojim je, pored ostalog, regulisano postojanje i funkcionisanje Registra poreskih i neporeskih davanja. Uspostavom registra utemeljeno je jedno od osnovnih načela poreskog sistema, odnosno načelo zakonitosti. Ono znači da se svi oblici poreskog i neporeskog opterećenja obveznika mogu uvoditi, mijenjati i ukidati isključivo zakonom. U novoimenovanoj Vladi RS još uvijek nije bilo konkretnih prijedloga za izmjenu, odnosno smanjenje neporeskih nameta.

Sa druge strane, na 48. sjednici Vlade RS, oformljena je Radna grupa u cilju donošenja formalnog proglašenja utjecaja i opravdanosti neporeskih davanja, te da na osnovu analize opravdanosti procijeni osnovanost svakog pojedinačnog nameta. Na koncu, radna grupa bi se bavila i procedurama uplate neporeskih davanja, u smislu ukidanja procedura koje se neopravdane.

S obzirom da još uvijek nema prijedloga mjera za smanjenje neporeskih nameta, Istinomjer će obećanje NDP-a ocijeniti kao započeto. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!