Ispunjeno manjim dijelom

Ubrzan razvoj sektora privrede

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Ekonomija

Omogućiti poboljšane uvjete za ubrzan razvoj sektora privrede koji su od posebnog značaja za Kanton Sarajevo i koji u kratkom roku mogu ostvariti očekivane efekte : IT preduzetništvo, poljoprivreda, prehrambena proizvodnja, drvna i drvnoprerađivačka industrija, a posebno turizam.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministri privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i finansija Draško Jeličić, Faruk Kapidžić i Jasmin Halebić 30. 6. 2020. godine održali su sastanak sa predstavnicima “Bit alijanse” – udruženja koje okuplja 60 uspješnih IT kompanija na prostoru čitave Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom potvrđeno je da je neophodno zakonsko proglašenje IT industrije strateškom industrijom za KS i BiH, jer je to preduslov za implementaciju brojnih značajnih projekata u svim segmentima života, zajednički je zaključak ovog sastanka.

Digitalizacija i digitalna transformacija sistema, institucija obrazovanja, zdravstva, svih elemenata privrede i njihovog funkcionisanja nužna je svima nama. Ono na čemu želimo bazirati saradnju s vama je ‘proizvodnja’ kadrova u oblasti IT industrije koji nam zaista trebaju ali i realizacija brojnih projekata koji se odnose na sve navedene oblasti, od kojih su neki i započeti. Ova Vlada je opredijeljena za nastavak njihove realizacije, ali i da kroz nova zakonska i druga rješenja stvara preduslove za napredovanje mladima, da im omogući ostanak i rad ovdje.

Mario Nenadić, 30. 6. 2020.

Kako je još rečeno, na Nenadićev prijedlog, pripremit će se memorandum o saradnji Vlade i Alijanse kojim će biti precizirani detalji buduće saradnje i aktivnosti.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić tom prilikom je kazao da je Strategija razvoja IT sektora potvrđena kao platforma saradnje za finansiranje aktivnosti resornih ministarstava i IT kompanija i njihovih asocijacija.

Također, u Kantonu Sarajevo se mogu donošenjem odgovarajućih propisa, na kojima se radi, kao što je prednacrt zakona o podsticanju strateških industrija, osigurati dodatna finansijska sredstva za podršku IT sektoru.

Jasmin Helebić, 30. 6. 2020. 

Kako je 24. 8. 2020. godine navedeno na njenoj zvaničnoj stranici, Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku kojom se utvrđuju kriteriji za utrošak sredstava u vidu novčanih podsticaja realizaciji pojedinačnih projekata iz oblasti poljoprivrede koji se ocijene značajnim za razvoj poljoprivredne proizvodnje na području Kantona Sarajevo u 2020. godini, a za te svrhe su planirana sredstva u ukupnom iznosu od 150.000 KM.

Tom prilikom, uz navedene utvrđene kriterije naglašeno je da će na ova sredstva moći aplicirati samo kandidati koji nisu koristili sredstva po ovom modelu podsticaja u 2019. godini, te je istaknuto da će projekt s kojim će aplicirati morati sadržavati razrađen finansijski dio sa očekivanjima o efektima njegove implementacije.

Inače, u Budžetu KS za ovu godinu izdvojeno je oko pet miliona KM za poticaj poljoprivredi, što je za oko milion KM više u odnosu na prethodnu godinu.  Od tih pet miliona KM, u ovoj godini je utrošeno, odnosno raspoređeno, oko 2.700.000 KM za različite vidove podrške ovoj grani privrede, dok će ostatak sredstva, u skladu s propisanim procedurama i programom rada Ministarstva, biti raspoređen do kraja godine za podršku biljnoj i animalnoj proizvodnji, nabavku poljoprivredne opreme, kupovinu zemljišta, izgradnju štalskih objekata…

Vlada KS, 24. 8. 2020. 

Javni poziv za finansiranje realizacije pojedinačnih projekata iz oblasti poljoprivrede na području Kantona Sarajevo objavljen je 7. 9. 2020. godine na zvaničnoj stranici Ministarstva privrede KS. 

“Turistička zajednica Kantona Sarajevo, pokrenula je inicijativu za dodjelu direktne pomoći turističkom sektoru, jer je imao najveći pad prometa zbog proglašenja pandemije uzorkovane koronavirusa” navedeno je 15. 7. 2020. godine na zvaničnoj stranici Ministarstva privrede KS .

Uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, a nakon analize Programa rada i Finansijskog plana za 2020. godinu, Turistička zajednica Kantona Sarajevo je ponudila izdvajanje sredstava u iznosu od 1.000.000 KM. Od navedenih interventnih sredstva raspodjele, 800.000 KM je Javnim pozivom predviđeno za podršku hotelijerima, 150.000 KM za turističke agencije, te 50.000 KM za turističke vodiče sa izdatom iskaznicom.

Ministarstvo privrede KS, 15. 7. 2020. 

Kako je 27. 7. 2020. godine rečeno prilikom potpisivanja ugovora, uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, te nakon provedene analize Programa rada i Finansijskog plana za 2020. godinu, Turistička zajednica Kantona Sarajevo je izdvojila milion KM, a tom prilikom ministar privrede KS Draško Jeličić je izjavio:

Od navedenih interventnih sredstva raspodjele, 800.000 KM je Javnim pozivom predviđeno za podršku hotelijerima, 150.000 KM za turističke agencije, te 50.000 KM za turističke vodiče sa izdatom iskaznicom.

Draško Jeličić, 27. 7. 2020. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!