Ispunjeno većim dijelom

Transformacija rada Gerontološkog centra

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Socijalna politika

Transformacija rada Gerontološkog centra s ciljem pojačanja usluge podrške u kućama korisnika i korisnica.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021 - 2022.

Dopredsjedavajuća Skupštine Danijela Kristić i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović posjetile su 13.1.2021. JU Gerontološki centar Sarajevo. Tom prilikom su razgovarale s direktoricom ove javne ustanove Melisom Alibašić-Hadžić o problemima u ovoj ustanovi i trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

U saopćenju Vlade se navodi da je kao najveći problem istaknut manjak kadrova, s obzirom na to da nisu popunjena sva mjesta iz Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, a određeni broj uposlenih se nalazi u izolaciji usljed izrečenih mjera.

Kristić i Prvulović su tom prilikom dale obećanje da će se angažirati u cilju rješenja problema nedostajućeg kadra, prvenstveno njegovatelja i fizioterapeuta.

Kako se navodi u saopćenju Vlade od 7.4.2021, resorno ministarstvo je nezadovoljno načinom rada KJU Gerontološki centar, a s obzirom na navode iz medija o zabrinutosti članova porodica korisnika situacijom u ovoj ustanovi, oformljen je stručni tim Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, koji će hitno izvršiti stručni nadzor u  KJU Gerontološki centar.

Također, u saopćenju se navodi da je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS poduzelo sljedeće korake:

  1. Dalo saglasnost KJU „Gerontološki centar“ da zaključi ugovore o djelu na period od tri mjeseca sa doktorom medicine, specijalistom fizikalne medicine i rehabilitacije – jedan izvršilac, doktorom medicine, specijalistom neurologije – jedan izvršilac, doktorom medicine, specijalistom psihijatrije – jedan izvršilac, te doktorom medicine, specijalistom ortopedije – jedan izvršilac;
  2. Dalo saglasnost KJU „Gerontološki centar“ da izvrši prijem jednog radnika na radno mjesto fizioterapeut, na određeno vrijeme, a najduže do tri mjeseca;
  3. Dalo saglasnost KJU „Gerontološki centar“ za popunu radnih mjesta, i to spremačica – dva izvršioca, na period do povratka sa bolovanja odsutnih radnika, a najduže do godine dana;
  4. Uputilo prijedlog Vladi Kantona Sarajevo za donošenje odluke o davanju saglasnosti KJU „Gerontološki centar“ za popunu radnih mjesta na neodređeno vrijeme, i to njegovateljica – 3 izvršioca.

U martu 2022. godine u razgovoru za Faktor, direktor Mirza Musa istakao je da su uvjeti poboljšani za uposlenike kroz povećanje povećanju osnovice za obračun plaće, kao rezultat pregovora između Sindikata uposlenika i Vlade KS.

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku KS predvođeno ministricom Ivanom Prvulović je također osiguralo podršku i odgovarajuća finansijska sredstva za vraćanje posebnih i otežanih uvjeta rada za uposlenike Gerontološkog centra, što pokazuje da se njihov rad i trud adekvatno prepoznaje i cijeni.

Mirza Musa, 3.3.2022.

Musa je također naveo da je planirana i reorganizacija poslovanja, kao što je izmjena sistematizacije i pravilnika s ciljem poboljšanja uvjeta u Gerontološkom centru:

U saradnji sa KJKP Park, a pod pokroviteljstvom Ministarstva planiramo proljetno generalno uređenje kruga ustanove. U saradnji sa Zavodom za zdravstveno osiguranje planiramo da naša ambulanta bude dio softverskog medicinskog sistema JU Dom zdravlja KS, što će uveliko olakšati svakodnevno poslovanje naše zdravstvene službe. U saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo krećemo u izgradnju novog objekta Prihvatilišta veličine 300 metara kvadratnih, za šta je Ministarstvo osiguralo sredstva, a uvodimo i interno softversko vođenje evidencije korisnika. U saradnji sa Historijskim arhivom Sarajevo krećemo u uređenje naše arhivske građe koja uključuje dokumentaciju ustanove za posljednjih 25 godina. Upravo smo započeli renovaciju 38 kupatila čime ćemo poboljšati nivo usluge koju pružamo štićenicima. akođer planiramo ponovo pokrenuti saradnju sa školama i fakultetima po pitanju praktične nastave, ali i usluga kućne njege koje smo bili primorani obustaviti od početka Covid-pandemije. S radošću, ali i oprezom dočekujemo kraj pandemije i nadamo se da ćemo sljedeći period iskoristiti za napredak u poslovanju, bolju organizaciju života u Gerontološkom centru te da će rezultati biti konkretni i vidljivi.

Musa je tom prilikom istakao kako si objavili i konkurs za zapošljavanje 17 osoba kako bi ublažili nedostatak kadra u svim službama.

U okviru  proljetne akcije čišćenja grada, te uređenja i ozelenjavanja javnih površina, resorna kantonalna ministarstva i KJKP “Park” ozvaničili su 27. aprila 2022. godine radove na uređenju dvorišta, kao i sadnje novih biljnih vrsta u krugu javnih ustanova za socijalnu zaštitu. Za ove aktivnosti planiran je utrošak oko 60.000 KM.

Početku radova u Kantonalnoj javnoj ustanovi Gerontološki centar Sarajevo prisustvovali su ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Ivana Prvulović i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović. Oboje su izrazili zadovoljstvo što će korisnici Centra imati ljepše životno okruženje.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!