Započeto

Suzbijanje sivog tržišta

Partije: Naša stranka | Oblasti: Ekonomija

Suzbijanje sivog tržišta kroz jačanje rada inspekcijskih organa na uvođenju reda na tržištu, podršku domaćem prodajnom segmentu, edukaciji i boljem informisanju te uvezivanju domaćih proizvođača i kupaca.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 1.8. 2023. godine, na širem području Federacije BiH, izvršili 162 inspekcijska nadzora tzv. akcije kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, pekarstva, građevinarstva i druge uslužne djelatnosti. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je sedam objekata i u 60 inspekcijskih nadzora izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 305.300 KM. Iz Porezne uprave poručili su da će se aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije nastaviti i u narednom periodu. 

Krajem novembra 2023. godine, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca. U saopćenju Ministarstva navode da su razlozi za donošenje izmjena i dopuna Zakona o zapošljavanju stranaca to što se Bosna i Hercegovìna susreće sa problemom nedostatka radne snage, kao i smanjenje rasta sivog tržišta. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!