Započeto

Stvaranje sigurnosnih i ekonomskih preduvjeta za povratnike

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Socijalna politika

Stvaranje sigurnosnih i ekonomskih preduvjeta za povratak i ostanak povratnika u svojim krajevima, za sprječavanje diskriminacije u obrazovanju i drugim oblastima, te bolju zastupljenost prilikom zapošljavanja u institucijama javnog sektora u sredinima povratka.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

U Programu rada Vijeća ministara BiH za 2023. godinu navedeno je da će u ovoj godini Vijeće ministara BiH “aktivno raditi kako bi se proces povratka izbjeglih i raseljenih osoba završio te Bosna i Hercegovina ispunila svoju obvezu zatvaranja Aneksa VII”.

Budžet Fonda za povratak BiH za 2023. godinu iznosio 631.000 KM, što je za 144.000 KM više od sredstava izdvojenih godinu ranije. 

Na 7. hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održanoj 21.9.2023. godine, ovaj dom usvojio je zaključak da formira radno tijelo sastavljeno od predstavnika svih klubova poslanika sa zadatkom da u roku od 45 dana Predstavničkom domu predloži mjere za zaštitu i sigurnost povratnika u Bosni i Hercegovini, što se do kraja 2023. godine nije desilo. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!