Ispunjeno manjim dijelom

Strateško rješavanje problema odvoza otpada i deponije Smiljevići

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Ekonomija

Strateško rješavanje problema odvoza otpada i deponije Smiljevići;

Obrazloženje

Obećanje je tokom mandata Vlade KS ispunjeno manjim dijelom.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022.

Na ime stavke “Smanjenje i uspostava prečišćavanja procjednih voda RCUO Smiljevići i drugi projekti na RCUO Smiljevići” u Budžetu KS za 2021. godinu planirana su 3.000.000 KM, no za stavku “Projekti upravljanja i saniranja deponije Smiljevići” je planirano tek 5.000 KM.

U organizaciji Ambasade Švedske u BiH, Švedskog vijeća za trgovinu i ulaganja, te Švedske privredne komore, u maju 2021. godine održana je prva digitalna radionica na temu budućnosti održivog upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo. Tom prilikom ministar komunalne privrede i infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović istakao je da se postojeći način tretmana komunalnog otpada sa područja KS dominantno oslanja na odlaganje otpada na deponiju Smiljevići, bez prethodne obrade. Iako na deponiji Smiljevići postoji sortirnica, kroz nju se tretira tek oko 2% otpada.

Projekat Unaprijeđenje odlaganja otpada na sanitarnog deponiji „Smiljevići“ uvršten je u Nacrt Programa javnih investicija (PJI) KS 2022-2024. u ukupnoj vrijednosti od 22.939.000 KM.

Na deponiji “Smiljevići” 19.5.2022. godine završena je izgradnja komunalne plohe od 5.000 metara kvadratnih. Za ove radove Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo osiguralo je 614.052,90 KM. Sa količinama otpada koje trenutno dolaze, nova ploha od 5.000 metara kvadratnih poslužit će za odlaganja komunalnog otpada u narednih šest mjeseci, saopćili su tom prilikom iz Vlade KS.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!