U progresu

Stimulacija sportskih talenata

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se da se sport i sportska kultura posebno stimulira, mi imamo talente, a Općina Novo Sarajevo će ih pomoći da odu na puteve i pobjedničke ljestvice koje zaslužuju.

Izvor: Hasan Tanović program

U oktobru 2023. godine načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović dodijelio je mladim nadama FK „Željezničar“ sportsku opremu doniranu kroz projekat ”Stvaramo životne šampione.” Radi se o projektu podržanom od ERASMUS-a i UEFA-e fondacije za djecu koji je prepoznao da se treneri ovog kluba zalažu za evropsku standardizaciju u obrazovanju mladih igrača. 

Sredstva u iznosu 10.000 KM planirana su budžetom Općine Novo Sarajevo za 2023. godinu kroz stavku „Nabavka sportske opreme i podrška sportskim kandidatima u kvalifikacijama za odlazak na evropska, svjetska takmičenja i Olimpijske igre“. Prema podacima iz izvršenja budžeta na dan 30.9.2023. godine za ovu stavku je utrošeno 6.111,13 KM.

U budžetu Općine Novo Sarajevo za 2023. godinu u okviru transfera dobitnicima najvećih priznanja/nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima planirano je 5.000 KM, a prema podacima iz izvršenja budžeta na dan 30.9.2023. godine utrošeno 2.777,79 KM.

Iz Općine Novo Sarajevo su krajem 2023. godine za Istinomjer kazali da je Općina 2023. godine putem budžetske pozicije „Transfer dobitnicima najvećih priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima“ i „Nabavka sportske opreme i podrška sportskim kandidatima u kvalifikacijama za odlazak na evropska, svjetska takmičenja i Olimpijske igre“ podršku pružila pojedincima: Nejra Sipović (osvajanje Zlatne medalje na 50. Evropskom prvenstvu za kadete, junior i U-21, održanom u Larnaci u karateu), Lamija Zimonjić (osvajanje Prvog mjesta na Državnom taekwondo prvenstvu Bosne i Hercegovine u kategoriji “formi” za 2022. godinu i 2023. godinu), Afan Demirović (osvajanje srebrene medalje na Evropskom taekwondo prvenstvu “Club Championsips 2023” u kategoriji “kadet”), Rajan Murtić (skijanje), Iman Drugović (odlazak u Istambul na Evropsko prvanstvo u kick boksu), Nidal Bašić (odlazak na Evropsko prvenstvo u stonom tenisu do 13. godina), Hena Godinjak (odlazak na međunarodno paraolimpijsko sportsko takmičenje “Tricolor Games”), Ema Kurić (nabavka sportske opreme za odlazak na Evropsko juniorsko prvenstvo koje se održava u Tallinn – Estonija), Nisa Gagula (odlazak na Evropsko takmičenje u plesu – Skoplje), Jasmin Salihbegović (odlazak na Balkan Judo Championship for Veterans 2023 – hrvanje), Danin Šaćiragić (nabavke sportske opreme u tenisu), Afan Demirović (taekwondo), Amar Bajramović (nabavke sportske opreme – hokej na ledu), Berina Mehanović (svrhu nabavke sportske opreme u karateu), Neo Dautbašić (odlazak na Balkansko prvenstvo u karateu – Slovenija).

U nastavku podsjećamo koje su se aktivnosti u vezi ovog obećanja realizirale tokom prve dvije godine mandata načelnika Hasana Tanović.

Krajem februara 2021. godine načelnik Općine Novo Sarajevo sastao se sa predsjednikom Kluba borilačkih sportova „Perfekt“ Armin Topalović koji je jedan je od najtrofejniji karate klubova na području općine Novo Sarajevo i šire, a do sada broji više od 200 članova svih generacija. Budući da su na sastanku istakli da nemaju adekvatne prostorne mogućnosti za treniranje, Općinski načelnik je dao saglasnost da u narednom periodu KBK „Perfekt“ treninge u određenim terminima održava u prostorijama MZ „Pofalići II“, a kojeg su procijenili kao najadekvatniji za ove namjene.

U budžetu Općine Novo Sarajevo za 2021. godinu u okviru transfera dobitnicima najvećih priznanja/nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima planirano je 11.750 KM dok je izvršenje budžeta na dan 31.10.2021. godine iznosilo 3.000 KM.

Kako je iz Općine Novo Sarajevo rečeno za Istinomjer kroz pozicije „Transfer dobitnicima najvećih priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima“ i „Nabavka sportske opreme i podrška sportskim kandidatima u kvalifikacijama za odlazak na evropska, svjetska takmičenja i Olimpijske igre“ podršku je dobilo deset uspješnih sportista koji su to pravo stekli na osnovu Pravilnika o dodjeli sredstava za nabavku opreme i podršku sportskim kandidatima u kvalifikacijama za odlazak na evropska i svjetska takmičenja i Olimpijske igre, a kojim se definišu kriteriji i način dodjele sredstava sportskim kandidatima za odlazak na međunarodna takmičenja i sufinansiranje nabavke sportske opreme za ostvarivanje sportskih rezultata.

Tokom 2022. godine, Općina Novo Sarajevo je, putem budžetske pozicije „Transfer dobitnicima najvećih priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima“ i „Nabavka sportske opreme i podrška sportskim kandidatima u kvalifikacijama za odlazak na evropska, svjetska takmičenja i Olimpijske igre“ podrška je data pojedincima povodom osvajanja drugog mjesta na Međunarodnom kvalifikacijskom turniru, održanom u Albaniji, prvakinji BiH u kategoriji juniora i najperspektivnijoj sportistkinji Kantona Sarajevo u 2021. godini, prvaku Evrope u disciplini “desetka” na Evropskom prvenstvu u Laškom – Slovenija, zatim mladim sportašima u vidu podrške odlasku na XIX Mediteranske igre Oran 2022 godine, te odlasku na Svjetsko prvenstvo u olimpijskom boksu u La Nucia u Španiji, Svjetsko kadetsko prvenstvo u taekwondo-u, koje je održano u Sofiji (Bugarska), međunarodni GEWO stonoteniski kamp Krupanj (Srbija), „Balkansko prvenstvo za djecu i seniore Beograd 2022“ i subvencioniranje dijela troškova za pripreme, u sklopu odlaska na Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu za juniore U-20, Quaretaro – Mexico. 

Također, sredstva su izdvojena za nabavke nove puške i streljačke opreme, kao i za nabavku sportske opreme neophodne za međunarodna taekwondo takmičenja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!