Djelimično ispunjeno

Smanjenje stope kriminaliteta i odžavanje javnog reda i mira

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Pravna država

Kod određivanja prioriteta rada, vodili smo računa i o zakonskim okvirima koji podrazumjevaju podjelu nadležnosti između ministra i policijskog komesara. Međutim bez obzira na barijeru koja se zove podjela nadležnosti kada su u pitanju opšti prioriteti, neće postojati nikakve barijere za postizanje općeg cilja, a to je sigurnost građana, smanjenje stope kriminaliteta i odžavanje povoljnog stanja javnog reda i mira s ciljem povećanja općeg osjećaja sigurnosti u KS.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi obećanja su djelimično ispunjeni.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Dana 12. 3. 2020. godine, kako je navedeno u saopštenju MUP-a KS, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH – Terenski ured Sarajevo i nadležnim inspekcijskim organima: Federalnom poreznom upravom – Kantonalni porezni ured Sarajevo  i Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, realizovali operativnu akciju kodnog naziva “PEČAT”.

Prilikom pretresanja  poslovnog objekta u ulici Munira Gavrankapetanovića, Opština Ilidža, vlasništvo Z.K. iz Sarajeva, a koje je izvršeno po Naredbi Opštinskog suda u Sarajevu, u istom je zatečeno 175 lica – “migranata” koji su ilegalno boravili u pomenutom objektu, te vlasniku plaćali novčanu naknadu za boravak. Obzirom na navedeno, kao i da lica nisu posjedovala potrebnu dokumentaciju za boravak na području Bosne i Hercegovine, ista su premještena u Imigracioni centar “Blažuj”.

Inspektori Službe za poslove sa strancima, Federalne porezne uprave – Kantonalni porezni ured Sarajevo i  Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo su ovom prilikom poduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Poduzimajući mjere i radnje, shodno zaključcima Vlade Kantona Sarajevo i naredbama Federalnog štaba civilne zaštite, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su, 27. 3. 2020. godine proveli akciju pronalaska, kontrole i premještanja migranata koji su pronađeni na otvorenim javnim površinama i nelegalnim privatnim smještajima na području Kantona Sarajevo, kojom prilikom je više od 400 lica – migranata, u saradnji sa Službom za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), smješteno u migrantski centar Blažuj, gdje su prethodno osigurani neophodni uvjeti za smještaj istih.

Povodom incidenta koji se desio u migrantskom centru Blažuj u kojem je učestvovalo više stotina migranata, ministar unutrašnjih poslova kantona Sarajevo, Ismir Jusko obišao je navedeni centar i pripadnike Uprave policije MUP-a KS koji tu rade na pojačanom obezbjeđenju.

Kako je u 15. 4. 2020. godine saopštenju MUP-a KS rečeno, tokom obilaska, ministar Jusko je održao sastanak s menadžerom kampa Stevanom Jugovićem i njegovim saradnikom Eldinom Bečovićem, na kojem je razgovarano o trenutnoj bezbjedonosnoj situaciji u migrantskom centru, razlozima zbog kojih je došlo do sukoba između migranata, kao i o proširenju kapaciteta za prijem novih migranata.

Bez obzira na veliki broj novih poslova i zadataka koje je MUP KS dobio u nadležnost u proteklih mjesec dana, jedan od najvećih prioriteta ovog ministarstva je sklanjanje migranata s ulica, ali i obezbjeđenje migrantskog centra Blažuj u kojem boravi više od 2.000 migranata.

Jusko Ismir, 15. 4. 2020.

Dana 23. 7. 2020. godine u 11,00 sati, policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga lišili su slobode lice E.H., rođen 1979. godine u Priboju, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 238. stav 1. KZ F BiH (Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga). Na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevu izvršen je pretres kuće i okućnice koju isti koristi na području Opštine Novi Grad Sarajevo.

Tom prilikom je pronađeno i oduzeto 18 stabljika koje asociraju na biljnu vrstu Cannabis sativa i jedan paketić sa suhom zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu. O prednjem je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a E.H. je predat u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju kriminalističku obradu nad navedenim licem.

MUP KS, 23. 7. 2020.

Dana 12. 8. 2020. godine policijski službenici  Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, su postupajući po naredbi Općinskog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, u okviru akcije kodnog naziva „DAR 1“, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela iz člana 383. KZ F BiH (zloupotreba položaja ili ovlaštenja) i člana 380. KZ F BiH (primanje dara i drugih oblika koristi), lišili slobode 17 (sedamnaest) policijskih službenika Jedinice za saobraćaj – Sektora uniformisane policije Uprave policije MUP-a KS i to:

A.B. rođen 1998.godine iz Sarajeva, E.S. rođen 1969.godine iz Ilidže, D.B. rođen 1986.godine iz Sarajeva, A.D. rođen 1984.godine iz Sarajeva, G.P. rođen 1975.godine iz Pala, A.K. rođen 1984.godine iz Ilijaša, A.Đ. rođen 1986.godine iz Istočnog Novog Sarajeva, N.G. rođen 1991.godine iz Ilijaša, E.H. rođen 1992.godine iz Ilidže, R.P. rođen 1989.godine iz Istočnog Novog Sarajeva, H.Č. rođen 1975.godine iz Sarajeva, M.G. rođen 1974.godine iz Sarajeva, S.D. rođen 1965.godine iz Vogošće, N.Đ. rođen 1976.godine iz Olova, M.S. rođen 1989.godine iz Sarajeva, M.M. rođen 1980.godine iz Sarajeva i A.B. rođen 1990.godine iz Hadžića. U okviru iste akcije, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 346. KZ F BiH (pomoć učinitelju nakon učinjenog krivičnog djela) i člana 388. KZ F BiH (odavanje službene tajne), slobode je lišen policijski službenik Jedinice za saobraćaj N.K. rođen 1971.godine iz Sarajeva. Policijski službenici Uprave policije MUP-a KS  su, nakon prikupljanja dokaza o izvršenim krivičnim djelima, a u saradnji sa Upravom policije MUP-a ZE-DO Kantona i Policijskom upravom Istočno Sarajevo, izvršili pretrese osoba, motornih vozila, stanova i drugih prostorija na više lokacija na području Kantona Sarajevo, Zeničko-Dobojskog Kantona, te općina Istočno Novo Sarajevo i Pale na području Republike Srpske. Lica lišena slobode su nakon kriminalističke obrade, istog dana predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

MUP KS, 12. 8. 2020. 

Kako je javnost putem zvanične stranice MUP-a KS obviještena, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo i Služba za poslove sa strancima u ranim jutarnjim časovima 9. 9. 2020. godine proveli su zajedničku akciju u privremenom prihvatnom centru za migrante u Blažuju.

Na osnovu prethodno pribavljene Naredbe Općinskog suda u Sarajevu izvršen je pregled i pretres prostorija i osoba s ciljem pronalaska predmeta i osoba koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnih djela. Tom prilikom u centru je zatečeno oko 1500 osoba, te su pronađene tri bezbjednosno interesantne osobe kojima je, od strane nadležne Službe, izrečena mjera protjerivanja iz Bosne i Hercegovine i stavljeni su pod nadzor u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima. Radi se o jednom državljaninu Alžira i dva državljanina Maroka. Služba za poslove sa strancima provodi dalje mjere i radnje iz svoje nadležnosti na njihovom udaljenju iz Bosne i Hercegovine. Također, nakon provedenog postupka, nadležna Služba je izrekla mjeru protjerivanja za 15 migranata, od kojih su četiri državljana Afganistana, tri državljana Pakistana, tri državljana Indije, dva državljana Alžira, jedan državljanin Maroka, jedan državljanin Gvineje i jedan državljanin Irana, kojima je određena mjera stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar ili ograničenjem kretanja na određenom mjestu. Radi se o licima za koje su pronađeni materijalni dokazi o njihovom identitetu, te drugi dokazi koji se mogu koristiti u postupku readmisije i njihovog udaljenja iz Bosne i Hercegovine.

MUP KS, 9. 9. 2020. 

Dana 16. 12. 2020. godine policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i po naredbi Općinskog suda u Sarajevu, realizovali  operativnu akciju kodnog naziva „KASPER“. U okviru realizacije planiranih aktivnosti izvršeni su pretresi na 12 lokacija na području Kantona Sarajevo. Prilikom pretresa pronađeno je i oduzeto oko 1.2 kg opojne droge spid, oko 1.3 kg opojne droge marihuana, oko 90 grama opojne droge heroin, više predmeta za prepakivanje i preprodaju opojne droge (vage i sl.), novac u iznosu od 900 KM, jedna poluautomatska puška, jedna automatska puška M56 sa 4 okvira municije, te 156 komada metaka različitog kalibra, jedna ručna bomba, jedan pištolj sa pripadajućim okvirom i sedam komada metaka.

Policijski službenici su, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 238. KZ F BiH (neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga) lišili slobode lica: M.B. rođen 1978.godine, N.Š. rođen 1983.godine, M.S. rođen 1989.godine, E.T. rođen 1993.godine, A.S. rođen 1994.godine, svi iz Sarajeva, dok su zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela iz člana 238. KZ F BiH (neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga), člana 371. KZ F BiH (nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija) i krivično djelo iz člana 74. ZONDINOIM-a, slobode lišeni N.M. rođen 1992.godine i E.M. rođen 1979.godine, obojica iz Sarajeva. Nakon izvršene kriminalističke obrade, lica E.T. rođen 1983.godine i N.M. rođen 1992.godine su, uz saglasnost dežurnog tužioca, otpušteni iz službenih prostorija, dok je ostalih 5 lica predato na dalju nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

MUP KS, 16. 12. 2020. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!