Ispunjeno manjim dijelom

Smanjenje direktnih poreza

Partije: NDP | Oblasti: Ekonomija

Smanjenje direktnih poreza kojim bi se povećale zarade i stimulisali poslodavci da prijave radnike na puni iznos plate.

Izvor: Plan za bolju Srpsku

Smanjenje direktnih poreza kojim bi se povećale zarade i stimulisali poslodavci da prijave radnike na puni iznos plate, odnosi se na doprinose i porez na dohodak. Trenutni doprinosi u Republici Srpskoj iznose 33% od bruto plate. Ovaj iznos se i ne može smatrati visokim kada se poredi sa Federacijom BiH u kojoj iznosi 41,5%. U svakom slučaju, manje oporezovanje rada direktno bi uticalo na obračunsko povećanje plata, te oslobađanje sredstava za razvojno reinvestiranje. 

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, usvojenom na 8. sjednici Vlade RS, predviđeno je da poreska osnovica bude umanjena 100% za ulaganja u opremu i postrojenja. Drugim riječima, sredstva koja preduzeća reinvestiraju u opremu i postrojenja bila bi oslobođena oporezivanja. Usvajanje ovog zakona bi rasteretilo privredu i otvorilo mogućnost za značajan razvoj postojećih preduzeća, i kreiranje novih radnih mjesta. 

Od jula 2019. godine, djelovanjem kroz novoformirano Ministarstvo privrede i poduzetništva, Unija poslodavaca RS je uspjela postići dogovor sa Vladom RS vezan uz smanjenje direktnih poreza. Iako retroaktivno, Vlada RS se obavezala vraćati poslodavcima povrat 70% poreza na plate radnika.

Vlada RS se također, u novembru 2019. godine, obavezala na smanjenje stope doprinosa za nezaposlenost sa 0,8% na 0,3%. Iako mukotrpan proces usljed kompleksne sfere interesa, Vlada RS načelno nije protiv sprovođenja ovakvih rješenja.

Vlada RS utvrdila je početkom decembra 2021. godine Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, po hitnom postupku kojim se  smanjuje zbirna stopa doprinosa, čime se postiže poresko rasterećenje rada. Zbog promjene modela obračuna plata, promjene osnovice poreza na dohodak, smanjenja stope poreza na dohodak i izmjena Zakona o radu koje se odnose na obavezno ugovaranje bruto plate i zadržavanje postojeće bruto plate, kao i definiciju bruto plate, smanjenje doprinosa se usmjerava direktno u povećanje pojedinačnih plata zaposlenih u ovom entitetu. Predloženo smanjenje zbirne stope doprinosa je sa dosadašnje stope od 32,8% na 31%, s tim da se smanjuje samo stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje sa dosadašnjih 12% na 10,2%.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!