Započeto

Sistemska borba za čisti zrak

Opštine: Centar Sarajevo

Sistemska borba za čisti zrak;

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata, zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program za Centar - Srđan Mandić

Početkom februara 2021. godine, načelnik Općine Centar Srđan Mandić je ugostio predstavnike Udruženja za elektromobilnost i Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH koji djeluju pri Privrednoj komori FBiH zajedno sa zastupnicom u Skupštini Kantona Sarajevo Neirom Dizdarević. Tema sastanka bila je uvođenje i promocija korištenja električne energije u sektoru transporta. Tom prilikom, načelnik je izrazio spremnost Općine Centar da se aktivno uključi u ovaj projekat, te naglasio da će ova lokalna zajednica obezbijediti odgovarajuću lokaciju na kojoj će biti izgrađena javna punionica za električna vozila. Dodao je da će to biti inicijalna podrška ovom projektu, ali i onim projektima koji imaju za cilj smanjenje zagađenja u Sarajevu.

Načelnik Mandić održao je 22.2.2021. sastanak sa ambasadoricom i konzulkom Republike Češke. Tom prilikom, razgovarali su o saradnji Ambasade Republike Češke i Općine Centar, a naglasak je stavljen na ekološke projekte i zaštitu životne sredine.

Ovo je prvi sastanak predstavnika Ambasade Češke Republike i Opštine Centar. Uskoro će timovi naše lokalne zajednice i Ambasade održati sastanak na kojem će definisati daljnje korake i raditi na projektima. Češka Republika snažno podržava projekte i posebnu pažnju posvećuje zaštiti okoliša. Opština Centar kao društveno odgovorna lokalna zajednica je itekako zainteresovana za ekološke projekte, te ćemo stoga intenzivno raditi na njihovoj realizaciji.

Srđan Mandić, 22.2.2021.

Polovinom novembra 2021. godine, zajedno sa poduzetnicima koji su dobili podršku kroz projekat „EU4Business“, načelnik Općine Centar Srđan Mandić, šef Kooperacija pri Delegaciji EU u BiH Stefano Ellero i Lejla Tanović, koordinatorica u Međunarodnoj organizaciji rada zasadili su u gradskom parku Betanija stabla drveća. Na ovaj način, želio se dati doprinos široj društvenoj zajednici u oporavku privrede od pandemije, kao i poboljšanju kvalitete zraka u Sarajevu.


Povodom obilježavanja 8. maja, kojeg je Općinsko vijeće Centar proglasilo Danom mladih općine Centar, općinski načelnik Srđan Mandić i saradnici su zasadili 50 mladica bijelog bora u maju 2022. godine.

Tom prilikom načelnik je istakao važnost pošumljavanja u vremenu kada se suočavamo s posljedicama klimatskih promjena:

Svako stablo za sebe je važan izvor života, ne samo za šume, već i za ostatak živih bića koja naseljavaju ovu planetu. Šume su pluća zemlje, a ovakvim akcijama doprinosimo smanjenju klimatskih promjena. Simbolično u povodu Dana mladih Općine Centar sadimo mladice bijelog bora koje predstavljaju novi život.

Srđan Mandić, 7.5.2022.

Krajem novembra 2022. godine iz Općine Centar je saopćeno da je Inicijativa za šumarstvo i okoliš – FEA počela implementaciju projekta „EkoTopija – Održiva zajednica Pionirska dolina“, koji je finansiran od strane Općine Centar Sarajevo.

Ovaj projekat ima pilot pristup i njegove ključne aktivnosti podrazumijevaju postavku dva „solarna stabla“, na dva lokaliteta u širem krugu Pionirske doline i to: naselje Pionirska dolina (tri stambene zgrade na adresi Nahorevska 136) i JU Osnovna škola „Nafija Sarajlić“. Sunčeva energija pruža električnu energiju pomoću fotonaponskih ćelija i obzirom na to, generisana energija će biti dostupna svima i koristiti će se za punjenje mobitela, tableta, laptopa i ostalih električnih uređaja, kao i za led rasvjetu na samom „stablu“.

Saopćenje Općine Centar, 29.11.2022.

Iz Općine su dodali da će organizacija FEA u narednom periodu raditi na jačanju svijesti zajednice i na edukaciji građana o važnosti zelene energije i upotrebe obnovljivih izvora energije (u ovom slučaju energije sunca), te na promicanju koncepta zajednica obnovljive energije – ZOE.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!