Započeto

Sistemska borba za čisti zrak

Opštine: Centar Sarajevo

Sistemska borba za čisti zrak;

Izvor: Program za Centar - Srđan Mandić

Od 27.6.2023. građanima/kama Sarajeva dostupna je inicijativa CarSharing koncepta električnih automobila e-GO, a Općina Centar bila je partner u ovom projektu. Pored ove, Istinomjer je u dosadašnjem mandatu Srđana Mandića zabilježio i druge aktivnosti s ciljem ispunjenja ovog obećanja.

Izvor: Općina Centar

Kako se navodi u saopćenju Općine Centar, pojam CarSharing oblik je kratkoročnog najma automobila u urbanim sredinama koji podrazumijeva korištenje vozila uz potpunu samostalnost upravljanja. Iz Općine dodaju da je koncept e-GO CarSharing “inovativno i održivo rješenje nastalo kao odgovor na aktuelne probleme u Sarajevu, a tiču se parkinga, zagađenja okoliša i prevelikog broja automobila na gradskim ulicama”.

Izuzetno sam ponosan da je Opština Centar partner u ovom jedinstvenom projektu. Iskrene čestitke cijelom timu ljudi na ovom vizionarskom poduhvatu. Biti partner privatnom sektoru jedna je od strateških odrednica naše opštine.

Srđan Mandić, 27.6.2023.

Direktorica kompanije e-GO Aldina Hadžić istakla je da pristup koji je Općina Centar imala u projektu e-GO CarSharinga “može poslužiti kao uzor ispravne podrške inovacija u našem gradu i ostalim općinama grada Sarajeva”.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta potpisao je 16.5.2023. ugovor s direktorom španske kompanije IDOM Juanom Joseom Bermejom Miguelom za konsultantske usluge za izradu projekta i raspisivanje tendera za dva saobraćajna projekta. Radi se o smart parking – projektu prikaza zauzetosti parking mjesta i projektu uspostave zone niske emisije gasova u užem gradskom jezgru. Za spomenute projekte Vlada Španije obezbijedila je grant sredstva u iznosu milion eura. Kako je tom prilikom saopćeno iz Vlade, cilj je projekta imati kvalitetnije usluge parkinga, bit će olakšana potražnja slobodnih parking mjesta te zone u kojoj je zabranjen saobraćaj za vozila, a njihovom implementacijom uveliko će se poboljšati trenutno stanje i promijeniti organizacija saobraćaja. 

Podsjećamo da je Istinomjer od početka mandata Srđana Mandića zabilježio određene aktivnosti na realizaciji ovog obećanja.

Početkom februara 2021. godine načelnik Mandić ugostio je predstavnike Udruženja za elektromobilnost i Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH koji djeluju pri Privrednoj komori FBiH zajedno sa zastupnicom u Skupštini Kantona Sarajevo Neirom Dizdarević. Tema sastanka bili su uvođenje i promocija korištenja električne energije u sektoru transporta. Tom prilikom načelnik je izrazio spremnost Općine Centar da se aktivno uključi u ovaj projekat te naglasio da će ova lokalna zajednica obezbijediti odgovarajuću lokaciju na kojoj će biti izgrađena javna punionica za električna vozila. Dodao je da će to biti inicijalna podrška ovom projektu, ali i onim projektima čiji je cilj smanjenje zagađenja u Sarajevu.

Načelnik Mandić održao je 22.2.2021. sastanak s ambasadoricom Republike Češke Ivanom Hlavsovom i konzulkom Janom Zelingerováiom. Tom prilikom razgovarali su o saradnji Ambasade Republike Češke i Općine Centar, a naglasak je stavljen na ekološke projekte i zaštitu životne sredine.

Ovo je prvi sastanak predstavnika Ambasade Češke Republike i Opštine Centar. Uskoro će timovi naše lokalne zajednice i Ambasade održati sastanak na kojem će definisati daljnje korake i raditi na projektima. Češka Republika snažno podržava projekte i posebnu pažnju posvećuje zaštiti okoliša. Opština Centar kao društveno odgovorna lokalna zajednica je itekako zainteresovana za ekološke projekte, te ćemo stoga intenzivno raditi na njihovoj realizaciji.

Srđan Mandić, 22.2.2021.

Polovinom novembra 2021. godine, zajedno s poduzetnicima koji su dobili podršku kroz projekat “EU4Business”, načelnik Mandić, šef Kooperacija pri Delegaciji EU u BiH Stefano Ellero i Lejla Tanović, koordinatorica u Međunarodnoj organizaciji rada, zasadili su u gradskom parku Betanija stabla drveća. Na ovaj način želio se dati doprinos široj društvenoj zajednici u oporavku privrede od pandemije, kao i poboljšanju kvalitete zraka u Sarajevu.

Povodom obilježavanja 8. maja, kojeg je Općinsko vijeće Centar proglasilo Danom mladih Općine Centar, općinski načelnik Srđan Mandić i saradnici zasadili su 50 mladica bijelog bora u maju 2022. godine.

Tom prilikom načelnik je istakao važnost pošumljavanja u vremenu kada se suočavamo s posljedicama klimatskih promjena:

Svako stablo za sebe je važan izvor života, ne samo za šume, već i za ostatak živih bića koja naseljavaju ovu planetu. Šume su pluća zemlje, a ovakvim akcijama doprinosimo smanjenju klimatskih promjena. Simbolično u povodu Dana mladih Općine Centar sadimo mladice bijelog bora koje predstavljaju novi život.

Srđan Mandić, 7.5.2022.

Krajem novembra 2022. godine iz Općine Centar saopćeno je da je Inicijativa za šumarstvo i okoliš – FEA počela implementaciju projekta “EkoTopija – Održiva zajednica Pionirska dolina”, koji je finansirala Općina Centar Sarajevo.

Ovaj projekat ima pilot pristup i njegove ključne aktivnosti podrazumijevaju postavku dva „solarna stabla“, na dva lokaliteta u širem krugu Pionirske doline i to: naselje Pionirska dolina (tri stambene zgrade na adresi Nahorevska 136) i JU Osnovna škola „Nafija Sarajlić“. Sunčeva energija pruža električnu energiju pomoću fotonaponskih ćelija i obzirom na to, generisana energija će biti dostupna svima i koristit će se za punjenje mobitela, tableta, laptopa i ostalih električnih uređaja, kao i za led rasvjetu na samom „stablu“.

Saopćenje Općine Centar, 29.11.2022.

Iz Općine su dodali da će organizacija FEA u narednom periodu raditi na jačanju svijesti zajednice i na edukaciji građana o važnosti zelene energije i upotrebe obnovljivih izvora energije (u ovom slučaju energije sunca) te na promicanju koncepta zajednica obnovljive energije – ZOE.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!