Započeto

Sistem objedinjenih javnih nabavki

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Državno uređenje

Sistem objedinjenih javnih nabavki tamo gdje je to praktično opravdano, s ciljem ostvarivanja povoljnijih cijena i uslova na tržištu.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Na Istinomjerov upit krajem krajem decembra 2023. godine iz Agencije za javne nabavke BiH/filijala Mostar odgovoreno je da je Agencija pripremila prijedlog novog podzakonskog akta Pravilnik o provedbi zajedničke nabavke, centralizirane nabavke i uspostavljanje centralnog nabavnog tijela. Obzirom da trenutno važeći Pravilnik ne sadrži jasno definisanu i razliku između centraliziranih nabavki i povremenih zajedničkih nabavki i da ne postoji jasno definisana procedura provedbe centraliziranih nabavki uz vidljiv nedostatak korištenja prednosti informacionih tehnologija u centraliziranim nabavkama, pristupilo se izradi novog prijedloga Pravilnika.

Također, u odgovoru navode da bi ovim Prijedlogom Pravilnika trebalo biti definisano uspostavljanje Informacionog sistema za centralizirane nabavke (ISCN), na kojem će biti osigurana informatička podrška procesima javnih nabavki i koji će biti interooperabilan sa nacionalnim portalom elektronskih javnih nabavki.

Uz podršku vlade SAD-a, Agencija je putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) razvila Informacijski sistem za centralizirane javne nabavke kako bi se osigurala racionalizacija utroška javnih sredstava postizanjem boljih cijena za veće količine, nadgledanje procesa javnih nabavki od strane centralnih nabavnih tijela te bolju efikasnost i dosljednost primjene Zakona od strane centralnih nabavnih tijela.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!