Djelimično ispunjeno

Širiti mrežu sporazuma o slobodnoj trgovini i promovisati domaće proizvode i kompanije

Partije: SDS | Oblasti: Ekonomija

Bez nove industrije (reindustrijalizacije) u Republici Srpskoj ne može biti ekonomskog rasta, razvoja i zapošljavanja armije nezaposlenih. Iz tog razloga predlažemo sljedeće mjere: 6. Radi stimulisanja i stvaranja uslova za izvoz, neophodno je organizovano širiti mrežu sporazuma o slobodnoj trgovini. Putem komorskog sistema, diplomatskih predstavništava i međunarodnih sajmova nastupati na stranim tržištima u svrhu promocije konkurentnih kompanija i proizvoda.

Obrazloženje

U radu Vijeća ministara BiH, tokom mandata 2014-2018. zabilježene su intenzivne aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je na sjednici 13. januara 2016. godine Prijedlog osnova za vođenje pregovora o Dodatnom protokolu 5 Sporazuma o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini uz korekcije na sjednici, s ciljem daljnjeg rasta međusobne trgovine. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavit će korigirani Prijedlog osnova Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika Protokola odredi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Predsjedništvo je na sjednici održanoj 23. marta 2016. godine donijelo odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja dodatnog protokola pet Sporazuma o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!