Nije započeto

Sigurnost u školama

Partije: SDP BiH | Oblasti: Pravna država

Povećati ćemo sigurnost u školama.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Vlada FBiH je na 5. redovnoj sjednici održanoj 14.6.2023. godine donijela određene zaključke povodm događaja koji se desio 14.6.2023. godine kada je bivši učenik koji je još uvijek maloljetan vatrenim oružjem u prostorijama škole ranio nastavnika i ugrozio učenike kao ostale uposlenike škole. 

Vlada je donijela odluku da će poduzeti sve neophodne mjere na prevenciji ovakvih i sličnih događaja koji u obrazovnim ustanovama ugrožavaju sigurnost djece, omladine, nastavnog ili drugog osoblja. Pored toga, naveli su da će Vlada preko resornih ministarstva aktivno raditi na planiranju i poduzimanju mjera prevencije, jačanja saradnje između obrazovnih institucija, centara za socijalni rad i policije, aktiviranju uloge psihologa pedagoga i socijalnih radnika, te raditi na edukaciji nastavnog osoblja na primjećivanju i prepoznavanju riziko faktora. Međutim, konkretne mjere poduzete su samo na kantonalnom nivou, tačnije u Tuzlanskom kantonu.


Na 6. redovnoj sjednici Vlade FBiH održanoj 21.6.2023. godine Vlada je prihvatila Informaciju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke o sastanku koji je održan 16.6.2023.godine sa resornim kantonalnim ministrima i predstavnicima kantonalnih ministarstava obrazovanja o sigurnosnoj situaciji u školama u Federaciji BiH, sa predloženim preporukama i zaključcima. 

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da formira i vodi Interresorni stručni tim za izradu Okvirnog plana prevencije i sprečavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH i čiji je zadatak bio da u roku od 90 dana izradi navedeni okvirni plan. Međutim, plan nije izrađen u predviđenom roku.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković održala je u decembru 2023. godine drugi sastanak sa Interresornim stručnim timom za izradu Okvirnog plana prevencije i sprečavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u Federaciji BiH. Istaknuto je da je u planu i izrada priručnika koji će se, između ostalog, baviti i pitanjem medijske pismenosti, te komunikacije s djecom i mladima.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!